Foto door Peter Grima
Nieuws, Europa, Samenleving, Groot-Brittannië, Dierenwelzijn, Vee, Australië, Dierenmishandeling, Animal Equality, Hawkesbury Valley-slachthuis, Harling Farm, Red Tractor, Elektroshockstaaf, Kwaliteitslabels -

Dieren gruwelijk mishandeld in slachthuizen

Toen vorig jaar aan het licht kwam dat Australisch vee gruwelijk mishandeld werd in slachthuizen in Indonesië, zette Australië nog een stop op het uitvoeren van vee naar dat land. Nu blijkt echter dat er zich in Australische slachthuizen dezelfde gruweldaden voordoen. Ook In Groot-Brittannië ligt de behandeling van vee onder vuur. Dat blijkt uit een undercoveroperatie van Animal Equality.

vrijdag 17 februari 2012 18:20
Spread the love

Australië: gruwel in het Hawkesbury Valley-slachthuis

Het Hawkesbury Valley-slachthuis in Sydney, de hoofdstad van de Australische staat New South Wales, is gesloten nadat er onrustwekkende beelden opgedoken zijn. Op de beelden is te zien hoe varkens tot dertien keer toe met een ijzeren staaf worden geslagen en hoe schapen zonder goed verdoofd te zijn, gevild worden. 

Australië zette vorig jaar een stop op de export van vee naar Indonesië, omdat het Australische vee daar gruwelijk mishandeld werd in de slachthuizen. Ironisch genoeg, gebeurt dat blijkbaar ook in de eigen slachthuizen. “Op de beelden zijn zeker honderd inbreuken op de wet tegen dierenmishandeling te zien”, zegt dierenarts Mark Simpson, die de beelden zag.

“De schapen zijn niet correct verdoofd. Nadat ze de keel overgesneden zijn, zouden er geen vrijwillige bewegingen en beweging van het hoofd meer mogen zijn”, zegt Simpson. “Op de beelden kan je zien hoe de schapen hun hoofd nog proberen te bewegen terwijl ze leegbloeden. Ze voelen dus nog alles wat er rondom hen gebeurt.”

De koeien worden in het slachthuis voortgedreven met behulp van een elektroshockstaaf. “De internationaal vastgelegde standaard nodig om het vee de juiste richting uit te sturen, is 5 procent”, vertelt de dierenarts. “Dat betekent dat slechts 5 procent van de dieren die passeren een shock zou moeten krijgen. Op de beelden is te zien hoe 85 koeien samen honderd elektroshocks krijgen.”

In het Australische Voedselreglement van 2010 staat dat dieren geslacht moeten worden op een manier die onnodige letsels, pijn en lijden voorkomt en hen zo weinig mogelijk verontrust. De RSPCA, zeg maar de dierenpolitie, zal de werking van het slachthuis in Sydney grondig onderzoeken.

De hoofddierenarts van New South Wales en het voedingsdepartement NSW Food Authority benadrukken dat er enkel in het Hawkesbury Valley-slachthuis zulke gruweldaden plaatsvinden. Het gaat volgens hen om slecht beleid. Het slachthuis mag niet als representatief worden gezien voor de hele Australische sector. 

Undercoveroperatie van Animal Equality schokt Groot-Brittannië

Ook Groot-Brittannië kampt met heisa rond de slachthuizen. Een undercoveroperatie van Animal Equality toont aan dat de Harling Farm in Norfolk zijn varkens ernstig mishandeld. Die ‘farm’ heeft nochtans een Red Tractor-label. Dat label staat onder andere voor voedselveiligheid en bescherming van het milieu, maar ook voor het welzijn van de dieren.

Animal Equality verzamelde meer dan 200 uur beelden en opgenomen conversaties en meer dan 300 foto’s. Daarmee biedt het onderzoek inzicht in de Britse varkensindustrie. De beelden illustreren ook dat zelfs boerderijen met een kwaliteitslabel het vee mishandelen.

Het onderzoek en de beelden van Animal Equality schetsen de benarde situatie van de varkens. Biggen worden al snel bij de moeder weggehaald, worden aan de poten of oren vastgegrepen en zo door de lucht gegooid of worden geschopt. Dat ze zo snel van de moeder weg zijn, zorgt voor trauma’s en maakt de biggen gevoeliger voor ziektes.

Karkassen worden in een ondiepe en onafgedekte put gegooid. Zeugen die niet meer op hun poten kunnen staan, worden kunstmatig geïnsemineerd om toch maar nieuwe biggen te kunnen krijgen. De werpkisten zijn vaak niet veel groter dan de zogende zeugen zelf.

De varkens worden ook op gruwelijke wijze geslacht. Ze worden met metalen staven op het hoofd geslagen en liggen vaak nog minutenlang te spartelen op de grond. Soms worden de nog levende varkens bovenop de dode dieren in de ‘dodenbak’ gegooid.

“Ik heb het gevoel dat sommige dingen een beetje gedramatiseerd worden”, vertelt Stephen Brown, baas van de Harling Farm. “Verschillende beelden zijn genomen door een werknemer die ik betaalde om voor de varkens te zorgen. Die man verwaarloost zelf de dieren waar hij verantwoordelijk voor is”, verklaarde Brown maandag tegen de BBC.

Dinsdag werd Stephen Brown dood aangetroffen op zijn boerderij, de Harling Farm. De politie zegt dat de dood niet verdacht is. Er zal nog wel een lijkschouwing gebeuren om die vermoedens te staven.

David Clarke van Red Tractor veroordeelt de beelden. “Van zodra we de beelden hadden gezien, hebben we de boerderij van onze lijst geschrapt. We stuurden ook meteen een inspecteur naar Harling Farm”, vertelt hij. “We zullen de boerderijen nu opnieuw controleren door meer onaangekondigde inspecties uit te voeren.”
 

take down
the paywall
steun ons nu!