foto:
Nieuws, Wereld, Cuba -

“Cubaanse olie leidt tot samenwerking met VS”

HAVANA — De Cubaanse zoektocht naar olie in de Golf van Mexico opent perspectieven voor het eiland. Cubaanse experts gewagen zelfs van samenwerking met de Verenigde Staten.

vrijdag 17 februari 2012 12:22
Spread the love

De Cubaanse overheid blijft discreet over de recent gestarte zoektocht naar olie. Staatsoliebedrijf Cupet liet alleen weten dat op 19 januari olieplatform Scarabeo 9 van het Spaanse Repsol gearriveerd is om in de dagen nadien de zoektocht naar olie op grote diepte te herbeginnen.

Scarabeo 9 kan tot meer dan 3600 meter diep gaan. Men veronderstelt dat de werkzaamheden eind januari gestart zijn. De boringen zouden tweeënhalve maand duren.

20 miljard vaten

Cuba zoekt naar olie in zijn zogeheten exclusieve economische zone (EEZ) in de Golf van Mexico. Dat is de zone die zich tot 200 mijl (370 kilometer) buiten het eiland uitstrekt. Cuba heeft daar 59 zones afgebakend waar olie en gas kan zitten.

Het gaat om mogelijk 20 miljard vaten, zegt Rafael Tenreiro, directeur exploratie en productie van Cupet. Bij de presentatie van een boek over oliewinning op zee zaterdag zei Tenreiro dat Cuba van een invoerder van olie een uitvoerder kan worden. “We moeten het land voorbereiden op dit goede nieuws.”

In 2011 zijn al meer dan twintig blokken toegekend voor exploratie, aan het Spaanse Repsol, het Noorse Statoil, het Indiase ONGC Videsh, Petronas uit Maleisië, PetroVietnam, het Russische Gazprom, Sonangol uit Angola en het Venezolaanse PDVSA.

Samenwerken met VS

Volgens de Cubaanse hoogleraar ingenieurkunde Fernando Martirena (Santa Clara-universiteit) kan de vondst van olie grote gevolgen hebben voor de relatie tussen Cuba en de VS. Het embargo van Washington, dat deze maand een halve eeuw oud is, maakt het Amerikaanse bedrijven onmogelijk te profiteren van een eventuele Cubaanse olieboom.

Als het Amerikaanse Congres pragmatisch wil zijn, “zal het moeten kiezen tussen steun aan de hysterische Cubaans-Amerikaanse groep die sterk voor het embargo lobbyt en de eenvoudige vaststelling dat er geen redenen zijn” om dit embargo te handhaven, zegt Martirena.

“De geografie is belangrijk”, zegt ook econoom Luis René Fernández, expert in de relaties tussen Cuba en de VS. “Sommige zaken belangen beide partijen aan, ze hebben er voordeel bij die direct te behandelen en zelfs samen te werken. Dat niet doen kan hoge economische kosten hebben.”

Volgens Fernández evolueren beide landen op middellange en lange termijn naar een normalisering van hun onderlinge relaties, nog los van de politieke situatie in de Verenigde Staten. “Daarom zou dit een belangrijk nieuwe domein van samenwerking kunnen worden, net vanwege de strategische betekenis die energieproducten hebben, zowel voor de Verenigde Staten als voor Cuba.”

Bezwaren van Amerikaanse Congres

Congresleden van Cubaanse origine, onder aanvoering van de invloedrijke voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, Ileana Ros-Lehtinen, hebben de operaties van Repsol in Cubaanse wateren proberen te verhinderen. Ze riepen milieu- en veiligheidsredenen in. Maar Binnenlandse Zaken en de Amerikaanse kustwacht zag geen problemen.

Ook Cupet verzekert dat het in China gefabriceerde boorplatform over de nodige veiligheidsvoorzieningen beschikt.

take down
the paywall
steun ons nu!