Nieuws, Samenleving, België, Documentaire, Stampmedia, Marokko, Antwerpen, Sharia4belgium, Migratie, Zohra Ben Mansour, Fatma Bentmime -

Vergeten en verlegen migranten

ANTWERPEN - Op vrijdag 2 maart gaat de documentaire 'Leven in België als vrouw uit de migratie' in première in het Vredescentrum in Antwerpen. Het is een portret van twee Marokkaanse vrouwen uit de eerste generatie migranten.

woensdag 15 februari 2012 11:15
Spread the love

In de jaren zeventig werden beide vrouwen ‘weggeplukt’ uit hun thuisland Marokko. Zohra Ben Mansour kwam naar België als huishoudhulp, Fatma Bentmime als bruid van een Marokkaanse migrant. Aan de hand van vragen die gesteld worden door hun dochter, vertellen de twee vrouwen over de eerste jaren in België en de stappen die ze hebben ondernomen om hun levensomstandigheden te verbeteren.

Wantrouwen tegenover de media

Volgens de initiatiefnemers Mohammed Ihkan en Chris Schillemans van de stichting ‘Communicatie in beeld’ gaat het om een uniek project omdat deze vrouwen nooit in de traditionele media aan bod komen. Ihkan ziet hiervoor twee redenen: “Enerzijds is het heel moeilijk om vrouwen van de eerste generatie voor de camera te krijgen. Hun wantrouwen tegenover de media is zeer groot en ze zijn over het algemeen minder mondig dan de tweede en derde generatie.”

“Anderzijds focussen de traditionele media enkel op extremen en sensatie. Zo krijgt Sharia4Belgium ongelooflijk veel aandacht, volledig onterecht. Gewone mensen die een positief verhaal hebben, komen niet aan bod. Daarom willen wij die mensen een stem geven. Natuurlijk hebben wij niet het geld om ze heel groots in beeld te brengen, maar we kunnen hopelijk wel een steentje in de vijver gooien en alles in beweging brengen, de interesse bij de gewone media aanwakkeren.”

Film als inleiding voor debat

Hoewel de nadruk ligt op hun persoonlijke levensloop, legt Zohra Ben Mansour ook de link naar de rest van de samenleving: “Sinds ik een hoofddoek draag, kijken mensen bij de bakker naar beneden in plaats van een plezant gesprek aan te knopen zoals vroeger. We moeten in de samenleving meer inspanningen leveren om elkaars cultuur te leren kennen, we moeten meer met elkaar mengen.”

Zulke stellingen kunnen achteraf onderwerp van debat zijn. Dat is ook de bedoeling van de stichting zegt Ihkan: “De film is een inleiding, de discussie is vaak beter dan de film zelf. Wij willen een debat op gang brengen tussen de toeschouwers.”

De reportage wordt op vrijdag 2 maart om 20 uur in het Vredescentrum in Antwerpen vertoond. Zowel Fatma en Zohra als hun twee dochters zullen aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

© 2012 – StampMedia

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!