Het Joenk wil Syrië bevrijden

Het Joenk wil Syrië bevrijden

dinsdag 14 februari 2012 23:20
Spread the love

Dinsdag publiceerde De Standaard een noodkreet van Guy Verhofstadt, ooit premier van België, vandaag liberaal fractievoorzitter in het Europees Parlement. De heilige verontwaardiging spat van de pagina’s. Zijn nobele doel: Europa aanzetten tot oorlog tegen Syrië.

Zei ik ‘oorlog’? Het Joenk bedoelt natuurlijk de ethisch verantwoorde variant van oorlog: ‘humanitaire interventie’. Zeg ook niet ‘bezetting’ want Verhofstadt wil alleen maar ‘veiligheidszones’ en ‘humanitaire corridors’. En rebellen bewapen? Nee hoor: ‘steun’ verlenen aan ‘Syrische organisaties die het volk vertegenwoordigen’.

Maar Verhofstadt heeft geen tijd voor woordspelletjes. Europa moet handelen, en liever vandaag dan morgen. Want het is, net zoals vorig jaar in Libië, dringend. (Geen tijd om na te denken dus.) “Het is ofwel handelen ofwel schuldig de andere kant opkijken,” zo chanteert hij de lezer.

Libië

U dacht dat onze politici na de Libische puinhoop uit eerlijke schaamte voorzichtiger zouden omspringen met hun ronkende humanitaire oorlogstaal en -tuig?

Niet dus. Verhofstadt verwijst zonder blozen naar de Libië-optie als the way to go.

Maar geen woord over de systematische leugencampagne die aan de NAVO-oorlog tegen Libië vooraf ging, nog minder over de desastreuze gevolgen van de oorlog voor het Libische volk. Ach: dertig- tot vijftigduizend doden, dat is het vermelden niet waard. (Valt zoiets niet onder de negationisme-wet, vraag ik mij dan af.)

Als tegen-gif raad ik de analyse van Diana Johnston op Counterpunch.org aan. Deze journaliste doorprikt niet alleen de partijdige logica van de dagelijkse anti-Syrische propaganda, ze plaats de Westerse oorlogsmanoevers tegen Syrië ook in het bredere plaatje van het conflict met Iran en, nog breder, met China en Rusland.

take down
the paywall
steun ons nu!