Duizenden kleinhandelaars en straatverkopers in Delhi protesteren tegen het EU-India-vrijhandelsakkoord, december 2010
Nieuws, Wereld, India, Generische geneesmiddelen, Handelsverdrag -

Europees-Indiaas handelsverdrag bedreigt ‘apotheek van ontwikkelingslanden’

BRUSSEL - Na jaren onderhandelen blijven de details van een Europees-Indiaas handelsverdrag vaag. Maar nu het verdrag in de laatste rechte lijn zit, groeit de bezorgdheid dat het verdrag ook buiten India of de EU grote gevolgen kan hebben, met name voor betaalbare geneesmiddelen in ontwikkelingslanden.

dinsdag 14 februari 2012 16:45
Spread the love

De onderhandelingen achter gesloten deuren slepen al vijf jaar aan, maar naderen nu een finaal akkoord. EU-commissievoorzitter José Manuel Barroso noemde de laatste top tussen de EU en India, op 10 februari, “een significante stap vooruit”. De EU is nu al de grootste handelspartner van India en de grootste bron van buitenlandse investeringen, zei Barroso. De handel tussen de twee partners verdubbelde tussen 2003 en 2010 tot 67,9 miljard euro. Barroso verwacht een akkoord in de herfst van dit jaar.

Bezorgdheid

Maar er is ook grote bezorgdheid over de gevolgen voor betaalbare geneesmiddelen in de ontwikkelingslanden. De huidige voorstellen op het vlak van intellectuele eigendomrechten in het verdrag maken het voor grote geneesmiddelenproducenten in de toekomst mogelijk om processen aan te spannen tegen producenten, distributeurs en zelfs gebruikers van generische middelen.

Die dreiging kan hulporganisaties en ziekenhuizen ervan doen afzien om generische middelen aan te kopen, waardoor dure merkgeneesmiddelen de enige overblijvende optie zijn.

Uit cijfers blijkt nochtans dat generische geneesmiddelen van levensbelang zijn, met name in ontwikkelingslanden. Volgens Oxfam International daalt dat de kost van geneesmiddelen met 90 tot 99 procent als er generische concurrentie is. De cijfers in India liegen er niet om: de generische concurrentie heeft er de prijs van een behandeling met aidsremmers doen dalen tot 75 euro per jaar. Tien jaar geleden was dat nog 7.582 euro per jaar.

Campagne

De bezorgdheid is niet nieuw: verschillende organisaties voeren al jaren campagne tegen de controversiële bepalingen in het verdrag.. De alarmkreet heeft weliswaar invloed gehad op de onderhandelingen, maar verschillende omstreden bepalingen zijn gebleven.

Artsen zonder Grenzen is een van de organisaties die de oppositie tegen het verdrag leiden, onder de slogan “Handen af van onze geneesmiddelen”. De organisatie voerde samen met hiv-patiënten actie in New Delhi tijdens de recente top tussen de EU en India. “We hebben te veel mensen zien sterven op plaatsen waar we werken omdat de geneesmiddelen te duur zijn”, zei Unni Karunakara, voorzitter van de organisatie. “We kunnen niet toelaten dat dit verdrag de apotheek van de ontwikkelingslanden sluit.”

take down
the paywall
steun ons nu!