Verslag, Nieuws, Economie, België, ACV, Eric Goeman, Financieel Actie Netwerk, Tax freedom day, Tax justice day -

Belgische ondernemingen vieren op 14 februari Tax Freedom Day

Duizend grote Belgische ondernemingen vieren dinsdag 14 februari niet alleen Valentijn, maar ook ‘Tax Freedom Day’. Alles wat de bedrijven tot die dag verdienen, gaat naar de overheid, alles wat ze daarna verdienen, is voor eigen portemonnee. De ‘Tax Freedom Day’ voor werknemers valt dit jaar in juni. Actievoerders van het Financieel Actie Netwerk (FAN) gingen dat alvast 'vieren' bij het VBO.

dinsdag 14 februari 2012 20:05
Spread the love

“Het grote verschil tussen de belastingen van bedrijven en die van gewone mensen vernietigt ons belastingsysteem. Het is immoreel, sociaal onrechtvaardig en een grote schande”, stelt Eric Goeman, coördinator van het Financieel Actie Netwerk.

PriceWaterhouseCoopers, het consultancybedrijf dat de Tax Freedom Day voor werkgevers berekent, toont elk jaar in juni aan dat België een fiscale hel is voor belastingbetalers. Het verzwijgt echter dat werknemers een stuk zwaarder worden belast dan ondernemingen. Voor Belgische ondernemingen is België geen fiscale hel, maar een paradijs, en dat is een grote schande. Veel grote bedrijven kunnen de belastingen ontlopen via verschillende fiscale achterpoortjes.”

“Daarnaast maakt PwC een onderscheid tussen ‘werken voor jezelf’ en ‘werken voor de staat’, maar in het echte leven bestaat deze tweedeling niet. Diensten zoals onderwijs en openbaar vervoer, waar iedereen het hele jaar door van geniet, worden gefinancieerd met belastinggeld.”

“Daarom pleiten wij voor een ‘Tax Justice Day’. Een progressief belastingsysteem waarin de sterkste schouders de grootste lasten dragen en dus de hoogste belastingen betalen. De fiscale achterpoortjes moeten worden gesloten en de machtsverhouding moet gelijk worden.”

Ook de christelijke vakbond, ACV eist een rechtvaardiger belastingsysteem en meer gelijke machtsverhouding tussen bedrijven en gezinnen. “De werknemers moeten werken voor de kapitaalkrachtigen en wij moeten op ons inkomen uit arbeid ook meer belastingen betalen dan sommige ondernemingen op hun bedrijfswinst. Dat is onrechtvaardig. Wij vieren hier vandaag niet Tax Freedom Day, wij willen gelijkheid en solidariteit. Daar klinken we op.”

take down
the paywall
steun ons nu!