Sietse Bosgra vindt de cijfers die de VN geeft over de burgerslachtoffers in Afghanistan niet betrouwbaar (foto: NiZA.nl)
Opinie, Nieuws, Wereld, Afghanistan, VN, Taliban, Burgerslachtoffers, Hamid Karzai, Sietse Bosgra, Nader Nadery, Afghaanse Mensenrechten Commissie IAHRC - Sietse Bosgra

VN geeft veel te lage cijfers over aantal burgerslachtoffers in Afghanistan

Onlangs maakten de Verenigde Naties bekend hoeveel burgerslachtoffers er in 2011 in de oorlog in Afghanistan vielen. Net als in het VN-jaarverslag over 2010 was het aantal gedode burgers 3.000, waarvan driekwart door toedoen van de Taliban. Op dat rapport over 2010 kwam ernstige kritiek omdat het aantal burgerslachtoffers van de NAVO-acties veel te laag werd ingeschat.

maandag 13 februari 2012 11:35
Spread the love

Het VN-onderzoek naar het aantal burgerslachtoffers wordt uitgevoerd in samenwerking met de Afghaanse Mensenrechten Commissie IAHRC. Na de cijfers over 2010 gaf de directeur van AIHRC, Nader Nadery, tegenover het persbureau IPS toe dat het aantal opgegeven burgerslachtoffers van acties door het Afghaanse leger en de internationale troepenmacht alleen maar die incidenten betrof die grondig waren onderzocht.

En dat betrof slechts een vijfde van alle gemelde aanvallen waarbij burgerslachtoffers waren gevallen. “We hebben de andere aanvallen niet in het rapport opgenomen omdat we niet in staat waren het precieze aantal slachtoffers vast te stellen, dat kost tijd”, verklaarde Nadery.

De cijfers van de VN hebben dus geen enkele waarde. Het werkelijke aantal burgerslachtoffers is mogelijk vijf maal zo groot als wat de VN aangeeft, en de bewering dat de meeste doden slachtoffers zijn van de Taliban is nergens op gebaseerd.

Een tweede probleem is dat een deel van de slachtoffers van deze aanvallen niet als ‘burgerslachtoffers’ wordt geclassificeerd, maar als gedode Taliban. Dat gaat vaak om mensen die werden opgepakt of gedood bij overvallen op woonhuizen en razzia’s op basis van geruchten en die er van verdacht werden dat ze mogelijk Taliban-strijders zijn. Uit verhoren van opgepakte verdachten blijkt echter dat in verreweg de meeste gevallen deze verdenking onterecht is.

Een derde probleem is dat gedode mensen die verbonden zijn met het Karzai-regime anders geclassificeerd worden dan medewerkers van het Taliban-schaduwbestuur dat in een groot deel van Afghanistan parallel aan het bestuursapparaat van de regering-Karzai bestaat met eigen lokale bestuurders, onderwijs, gezondheidszorg, rechtspraak, belastingen, met eigen propagandisten en religieuze leiders.

Nader Nadery bevestigde dat gedode functionarissen van het Karzai-bewind worden meegeteld bij de burgerslachtoffers, gedode functionarissen van het Taliban-schaduwbestuur worden niet als burgerslachtoffers geregistreerd.

Sietse Bosgra

Sietse Bosgra (°1935) is medewerker van het Nederlandse Afghanistan Initiatief.

take down
the paywall
steun ons nu!