'Muffinman' Steven De Geynst in actie tegen de voedselverspilling (foto: Anja Hermans)
Nieuws, Samenleving, België, Carrefour, Dominique Willaert, Victoria Deluxe, Colruyt, Steven De Geynst, Voedselverspilling, Muffinman, Supermarkten -

Na de vrijspraak van de ‘muffinman’: hoe moet het verder met de verspilling?

Steven De Geynst, beter bekend als de ‘muffinman’, werd woensdag voor het hof van beroep in Gent vrijgesproken in de zaak van ‘diefstal’ van twee zakken muffins. Verschillende organisaties en sympathisanten steunden hem in de loop van het proces in zijn strijd tegen voedselverspilling. Wordt de strijd tegen de verspilling nu gestaakt of staan er meer acties op touw?

maandag 13 februari 2012 10:55
Spread the love

‘Muffinman’

De Geynst is niet van plan om de strijd tegen voedselverspilling te staken. “Er staat nog heel wat op mijn programma. Ik zou bijvoorbeeld graag met alle sympathisanten een grote vergadering organiseren. Zo kan ik polsen naar wat hun verwachtingen nog zijn”, vertelt de ‘muffinman’.

“De voedselverspilling moet nog steeds bevochten worden. Veel kleinere supermarkten zetten hun deur nu al op een kier, maar de grotere ketens trekken de deur volledig dicht. Carrefour heeft op mijn vrijspraak gereageerd met zeer strikte regels. Hun containers worden nu uit het zicht van het publiek geplaatst en opzichtig afgesloten met grote kettingen”, zegt De Geynst.

“De bedrijfscultuur van Carrefour bestaat uit problemen ontwijken. Toen ik enkele maanden geleden bij hen kwam met schattingen over de voedselverspilling deden ze daar smalend over en vonden ze de cijfers zwaar overdreven. Ik had de verspilling geschat op 0,5 miljoen ton voedsel per jaar. Later kwam er een universitair onderzoek uit dat stelde dat er in de landbouw en de visserij alleen al 0,8 miljoen ton verloren ging. Als ik hen wou confronteren met die cijfers en argumenten legden ze ofwel de telefoon neer of zeiden ze dat ze gingen terugbellen. Wat ze nooit deden”, aldus De Geynst.

“Colruyt reageert dan weer positief. Het bedrijf brengt ook al een tijdje het organisch afval naar de biogasboer. We mogen echter niet vergeten dat Colruyt klanten lokt met promoties en kortingen voor grote aantallen en pakken. De consument wordt verleid om te veel te kopen, wat de verspilling natuurlijk in de hand werkt”, vertelt de ‘muffinman’.

“Voorts wacht ik tot de documentaire ‘De Voedseldief’ van Jef Maes af is. Daarin ben ik zowat de rode draad. Ook zou ik me graag meer focussen op de link tussen armoede en voedselverspilling. Dat idee kreeg ik van een discussiegroep in Sint-Niklaas. Donderdag 16 februari geef ik daarover ook een lezing in het ABVV in Gent.”

Dominique Willaert en Victoria Deluxe

Dominique Willaert voerde met zijn sociaalartistieke groep Victoria Deluxe actie voor Steven De Geynst. Met hem heeft hij een afspraak om samen te zitten over hoe ze voort actie gaan voeren. Het is dus absoluut niet de bedoeling om nu De Geynst vrijgesproken is, geen actie meer te voeren. Donderdagochtend, een dag na de uitspraak, kreeg Willaert telefoon van Colruyt.

“Ze hadden me waarschijnlijk op het Journaal gezien”, vertelt hij. “Colruyt belde me op om te vragen of we met hen rond de tafel willen zitten. Bij die gesprekken zou ik graag nog het ‘Vlaams Netwerk van Verenigingen waar Armen het woord nemen’ betrekken. De warenhuisketen wil nadenken en eventueel ingaan op ideeën die wij aanbrengen”, zegt Willaert.

“We zouden bijvoorbeeld een afspraak kunnen maken, zodat Colruyt producten die nog maar drie dagen goed blijven uit de rekken haalt. Zo kunnen die nog op tijd weggegeven worden in de plaats van ze weg te gooien.” Willaert hoopt dat deze casus, wanneer er een goed plan wordt uitgewerkt, een aanzet kan zijn om ook andere supermarkten uit te dagen om geen (of op zijn minst minder) voedsel weg te gooien.

Colruyt

Tony Debock van Colruyt wil nog niet echt in zijn kaarten laten kijken. “Ik denk dat we eerst en vooral moeten zien of de plannen wel realistisch zijn”, vertelt hij. “Er zijn vaak wettelijke bepalingen waar we ons moeten aan houden. Dat er een houdbaarheidsdatum op de producten staat, daar moeten we ons aan houden.”

Colruyt meent dat ze vandaag al heel wat doet om de voedselverspilling tegen te gaan. “Maar we beseffen ook dat we links en rechts nog het een en ander kunnen verbeteren”, aldus Debock.

“We zullen dus beginnen om samen met de organisaties die rond de tafel zitten de inspanningen die we vandaag al doen in kaart te brengen. Daarna zullen we kijken wat de mogelijke verdere stappen zijn, zonder dat we daarbij risico’s nemen voor onder andere de volksgezondheid.”

take down
the paywall
steun ons nu!