Nieuws, Wereld, Politiek, België, Vredesactie, Afghanistan, NAVO, Kernwapens, Libië, Burgerslachtoffers, Burgerinspectie, Action pour la Paix, Anders Fogh Rasmussen, SHAPE, NAVO-top in Chicago 2012 -

Vredesactivisten inspecteren SHAPE

Vredesactivisten inspecteren SHAPE
zondag 12 februari 2012 23:40

Op dinsdag 7 februari voerden negen activisten van Action Pour La Paix een inspectie uit in SHAPE, het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Bergen. Ze gingen er op zoek naar informatie over de inzet van Belgische F16’s in Afghanistan en Libië, en over de burgerslachtoffers die tijdens deze missies gemaakt werden. De inspecteurs wandelden een uur op de basis rond, en interviewden enkele personeelsleden. Ze verlieten daarna vrijwillig het terrein.

De activisten stuurden eerder een brief met hun vragen aan NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen, de Belgische minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en minister van Buitenlands Zaken Didier Reynders (MR).

“Maar de policiti antwoordden ofwel niet, ofwel was hun antwoord ontwijkend en allesbehalve bevredigend”, zegt Benoît Calvi van Action pour la Paix, ”daarom beslisten we om zelf op onderzoek te gaan en een geweldloze burgerinspectie uit te voeren.”

De burgerinspecteurs klommen met behulp van een ladder over de omheining van de Supreme Headquarters of the Allied Powers in Europe (SHAPE). Eenmaal binnen gingen ze op zoek naar informatie. “We zaten nog met veel vragen”, zegt Calvi, “waarom erkent de NAVO niet dat er burgerslachtoffers vallen tijdens haar bombardementen, behalve als ze daartoe gedwongen wordt door verklaringen van journalisten en NGO’s? Hoe verklaar je dat de Belgische F16’s officieel geen enkel burgerslachtoffer maakten, ondanks de vele missies waarbij ze hun wapens gebruikten? Waneer komen de Belgische F16’s terug uit Afghanistan?”

De burgerinspecteurs kregen de kans om enkele van hun vragen te stellen aan personeelsleden. Ze verlieten na een uur vrijwillig het terrein.

Deze actie past in het kader van de ‘Operation NATO Game Over’ van Vredesactie. Met die campagne proberen de activisten in de aanloop naar de NAVO-top op 20 en 21 mei in Chicago het debat over de NAVO opnieuw aan te wakkeren.

Dat debat ontbreekt vandaag. Nochtans heeft ons NAVO-lidmaatschap grote gevolgen. De Belgische regering beslist mee ten oorlog te trekken in Afghanistan en Libië. Het parlement geeft zonder fundamentele vragen groen licht. De Amerikaanse kernwapens in Kleine Brogel zijn illegaal volgens het internationaal recht.

Onze overheid werkt er aan mee, ook al willen de meeste Belgen de kernwapens weg. Onze vertegenwoordigers bij de NAVO keuren het raketschild goed en gaan akkoord dat de Europese lidstaten daar mee voor betalen, zonder dat daar enig publiek debat over is.

Met geweldloze acties op allerlei plaatsen die iets met de NAVO te maken hebben, maken de activisten het probleem voor een breder publiek zichtbaar en creëren ze een discussie. Die acties culmineren in een geweldloze humanitaire interventie op het NAVO-hoofdkwartier op 1 april, met deelnemers uit verschillende Europese landen. De vredesorganisaties willen geen rakettenschild, geen NAVO-soldaten in Libië of Afghanistan, geen nutteloze, illegale en gevaarlijke kernwapens in ons land.

take down
the paywall
steun ons nu!