Nieuws, Wereld -

“Malediven zijn kruitvat geworden”

COLOMBO — De Malediven zijn een kruitvat geworden en overal vliegen vonken in het rond, zegt een prominente mensenrechtenorganisatie op de eilandengroep in de Indische Oceaan. Dinsdag stapte president Mohamed Nasheed daar op na wekenlange onrust.

zondag 12 februari 2012 16:39
Spread the love

Sinds het vertrek van president Mohamed Nasheed is het geweld alleen maar toegenomen, vooral in hoofdstad Male. De dag na zijn ontslag leidde de voormalige president een manifestatie door Male, de politie antwoordde met knuppels en traangas. De dagen nadien werden gerechtsgebouwen, politiecommissariaten en andere openbare gebouwen in brand gestoken.

“Het is een snel veranderende en zeer gevaarlijke situatie”, zegt Mohamed Anil, hoofd van het Democratiehuis, een prominente mensenrechtenorganisatie in Male. Hij stelt vast dat politie noch politieke activisten voor geweld terugdeinzen. De Malediven zijn een kruitvat geworden, zegt hij, en overal vliegen vonken in het rond. “Momenteel is alleen de Maledivische Democratische Partij (van Nasheed) op straat gekomen. Wat als ook andere partijen die tegen zijn dat gaan doen?”

Wekenlang protest

President Nasheed, die in 2008 de eerste democratisch verkozen president van de eilandengroep werd, stapte dinsdag op. Dat was het gevolg van wekenlang politieprotest tegen Nasheeds weigering om een gearresteerde rechter vrij te laten.

Volgens burgerrechtenactivisten hangt de onmiddellijke toekomst van de Malediven af van wat Nasheed en zijn MDP de volgende weken gaan doen. “Zij kunnen bepalen wat er gebeurt. Ze kunnen kiezen tussen nieuwe confrontaties op straat of een vreedzame dialoog die een eind maakt aan deze chaos”, zegt Ahmed Zahir. Hij leidt de Maledivische Journalistenvereniging, die vroeger al geprotesteerd heeft tegen Nasheeds optreden tegen democratische instellingen.

Gedwongen aftreden

Nasheed heeft zijn vrouw en dochter naar Sri Lanka gestuurd maar weigert zelf in te gaan op het asielaanbod van India en Sri Lanka.

Diplomaten uit de Verenigde Staten, Bahrein, India en ook van de VN zijn gisteren (zaterdag) in de Malediven gearriveerd. Ze pleiten allen voor een onafhankelijk onderzoek naar de raadselachtige omstandigheden waaronder Nasheed is afgetreden. Eerst zei Nasheed zelf dat hij vrijwillig aftrad, een dag later beweerde hij dat hij gedwongen was en met wapens bedreigd was.

Hij heeft zijn opvolger, Mohammed Waheed Hassan, opgeroepen af te treden en meteen verkiezingen te houden. Als zijn eisen niet worden ingewilligd, komt er nog meer straatprotest.

Geen verkiezingen

Waheed Hassan zegt dat het land nu niet klaar is voor verkiezingen. De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Robert Blake steunt de nieuwe president. Hij zegt dat “de politie, de verkiezingscommissie en het gerecht onvoldoende voorbereid zijn op vrije en eerlijke verkiezingen.”

Maar prominenten bij de MDP zeggen dat ze nog hoop hebben. “Verkiezingen zijn het belangrijkste voor ons”, zegt MDP-parlementslid Eva Abbdulah, een familielid van Nasheed.

take down
the paywall
steun ons nu!