Nieuws, Cultuur, Recensie, Cd-recensie, Sharon van etten -

LuisterPost: Sharon Van Etten ‘Tramp’

De Amerikaanse zangeres Sharon Van Etten telt onder haar fans Justin Vernon (Bon Iver), Zach Condon (Beirut), Sufjan Stevens, The Antlers en Aaron Dessner (The National). Ze debuteerde vier jaar terug en groeit nu op haar derde plaat ‘Tramp’ uit tot één van de meest meeslepende stemmen van het jonge Amerika.

zondag 12 februari 2012 21:58
Spread the love

Zelf vielen we pas in 2011 voor Sharon Van Etten, door ‘Don’t Do It’ – een song van haar in 2010 verschenen Epic – die op een mixtape prijkte. Het bleek dat Epic het meisje uit Brooklyn een heuse hausse bezorgde, al was het resultaat voor haar persoonlijk leven allesbehalve vrolijk. Haar relatie liep op de klippen en ze was praktisch dakloos. De titel van Tramp komt dus niet uit de lucht gevallen. Noodgedwongen woonde ze hoofdzakelijk in de studio’s waar ze de afgelopen jaren deze plaat opnam samen met Aaron Dessner van The National. Haar contract met een nieuwe platenmaatschappij kreeg ze uiteindelijk vorige zomer, op aandringen van Justin Vernon (Bon Iver). Vernon zelf horen we niet op deze plaat, maar wel leden van The National, Wye Oak, Beirut, The Walkmen, Doveman en de onvergelijkbare Julianna Barwick (zie onze best of 2011).

De plaat is het zeldzame huwelijk van de ingehouden kracht van een stem met daarrond een rijk muzikaal gordijn. Tekstueel valt er behoorlijk wat zwart zaad (over levensomstandigheden en relaties) te rapen, soms van een verschroeiende intensiteit. Maar de fijnzinnige muziek en de vocale melodielijnen zorgen ervoor dat je Tramp niet ervaart als een negatieve plaat. Daarvoor zitten er teveel majestueuze momenten in als ‘Kevin’s’ en ‘All I Can’. Van Etten is ook niet één brok emotie (toegegeven, we haten geaffecteerde zangers, het soort waar The Voice Van Vlaanderen op draait), maar iemand die door puur understatement de luisteraar hypnotiseert.

uitputtende schoonheid

Ook de pakkende songs leveren een zoete trance op. ‘Leonard’ is haast klassieke country als we naar de stemmelodie luisteren. Het liedje zou op elke plaat een hoogtepunt vormen, maar is hier slechts één van een reeks die begint bij ‘Kevin’s’ en doorgaat tot ‘We Are Fine’, een van de duetten met Zach Condon. Tramp weet als geheel te overtuigen dankzij een slimme tactiek: de eerste paar liedjes vragen flink wat van de luisteraar, maar daarna lijkt het alsof de plaat blijft groeien. Waarna je ze opnieuw wil draaien en Tramp een verslavende vicieuze cirkel wordt…  We leven met de cd dan ook al een maand. De uitputtende schoonheid ervan liet ons sindsdien niet meer los.

Beoordeling: ++++
(Jagjaguwar)

Een demo van de single ‘Serpents’ kan hier gratis gedownload worden

Sharon Van Etten treedt op zaterdag 3 maart in de Botanique op.

take down
the paywall
steun ons nu!