Hillary Clinton mengt zich in Roma-debat
Nieuws, Wereld, Samenleving, Roma, Discriminatie, Hillary Clinton, Bulgarije, Culturele minderheden, Decennium van de Roma, Midden- en Oost-Europa -

Hillary Clinton mengt zich in Roma-debat

Verschillende Midden- en Oost-Europese overheden hebben een ambitieus programma om de kloof tussen Roma en niet-Roma te verkleinen. Het initiatief Decennium van de Roma loopt in 2015 op zijn einde. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, meldde vorig weekend in Sofia dat de VS officieel waarnemer wordt voor dit initiatief.

zondag 12 februari 2012 23:59
Spread the love

Met ongeveer twintig miljoen leden vormen Roma de grootste minderheid in Europa. Er is nog altijd een enorme kloof in welvaart tussen Roma en niet-Roma. Negen landen uit Midden- en Oost-Europa (Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Slovakije, Servië, Tsjechië, Macedonië, Kroatië en Montenegro) wilden deze kloof verkleinen en riepen de periode 2005-2015 uit tot het Decennium van de Roma.

Vorig weekend bracht, voormalig First Lady en huidig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Rodham Clinton een bezoek aan de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Een bezoek dat vooral over gasvoorraden en visa ging, kreeg een andere wending toen Clinton zich mengde in het Roma-debat.

Amerikaans voorbeeld

Op de Amerikaanse ambassade liet zij aan Bulgaarse Roma-voorzitters weten dat de VS zich in het Decennium van de Roma opwerpt als officieel waarnemer. “Te lang”, zei ze, “zijn Roma-burgers gemarginaliseerd en geïsoleerd van deelname aan de maatschappij. Hun talenten konden zij niet ontwikkelen.”

“Iedereen weet dat discriminatie de menselijke waardigheid aantast. Volharding moet het winnen van de vooroordelen en talent moet de kans krijgen om te gedijen”, vervolgde Clinton. “Amerikanen hebben deze lessen geleerd gedurende de geschiedenis. Zoals u wellicht weet, hebben wij in ons land vele uitdagingen aangegaan om mensen te integreren in onze maatschappij, ongeacht ras, etnische achtergrond of andere kenmerken van een minderheidsgroep. Uiteindelijk zijn wij er veel sterker uitgekomen.”

Verlies aan menselijk potentieel

“Ik ben dan ook trots om te melden dat wij het Decennium van de Roma mogen afsluiten als waarnemer.” Ten slotte prees Clinton de Bulgaarse regering vanwege haar acties tot integratie van Roma. “Want”, zo zei ze, “landen die hun volkeren niet volledig integreren, zullen economisch niet groeien in hun BNP (bruto nationaal product) en geconfronteerd worden met een enorm verlies aan menselijk potentieel.”

Diverse Roma-organisaties, waaronder de Unie van Roma gemeenschappen in Antwerpen, meldden de komst van Clinton met trots. Haar uitspraken worden door de organisaties als zeer positief beschouwd en niet kritisch bekeken. Enkel Nikolay Mladenov, Bulgaars minister voor Buitenlandse Zaken, deed het bezoek van Clinton af als een routinebezoek. Daarentegen repte hij met geen woord over haar uitspraken over Roma.

take down
the paywall
steun ons nu!