Griekenland terug naar af

zondag 12 februari 2012 11:34
Spread the love

Het Griekse parlement zal vandaag stemmen over de nieuwe draconische maatregelen die de regering voorbereid heeft met de troïka van de EU en het IMF.

Gisteren zijn de laatste armen omgewrongen maar ondanks de duidelijke boodschap van zowel George Papandreou (PASOK) als Antonis Samaras (ND), de twee leiders van  de regeringspartijen, aan hun parlementaire fracties omtrent de nodige interne discipline en de dreiging met sancties tegen dissidenten, zeiden tientallen PASOK- en ND-afgevaardigden dat ze de door de regering voorgestelde nieuwe bezuinigingsmaatregelen niet zouden goedkeuren. Anderen twijfelden nog.
De uit de regering gestapte extreem-rechtse partij LAOS (behalve de twee ministers die erin zetelden), de kommunistische partij (KKE), de radikaal linkse coalitie (Syriza) en vele onafhankelijken zullen tegenstemmen.

Toch zullen vandaag naar verwachting meer dan 200 parlementsleden voor de nieuwe maatregelen stemmen. Een 2/3 meerderheid dus.

In een televisietoespraak tot de bevolking gisterenavond laat waarschuwde de eerste minister Lucas Papademos, dat als de parlementsleden vandaag, zondag, de door de regering voorgestelde nieuwe bezuinigingsmaatregelen niet goedkeuren, het land zal worden geconfronteerd met een in elkaar storten van de levensstandaard en schaarste. “De staat zal niet in staat zijn om salarissen en pensioenen te betalen of basisgoederen zoals medicijnen en brandstof in te voeren“, eraan toevoegend dat “de werkloosheid, die momenteel onaanvaardbaar hoog is, nog hoger zou stijgen“.

Terwijl Griekenland een 48-uurs algemene staking meemaakte is de echte vraag niet waarom mensen geschokt en woedend reageren maar waarom de reactie niet intenser is.

Zeg nu zelf: het minimumloon, dat ongeveer 750 euro bedraagt, gaat met 22% naar beneden. De lonen van diegenen die de pech hebben 25 jaar of jonger te zijn kunnen zelfs met 32% afgetopt worden tot 510 euro bruto, dus voor belastingen. Dat de huidige maandelijkse werkloosheidsuitkering van iets meer dan 500 euro per maand, ook verlaagd zal worden staat dan ook buiten kijf. Gezien het nieuwe minimumloon, wat zou het dan nog zin hebben om te werken?

De nieuwste werkloosheidscijfers geven een record aan van 20.9% in november, een stijging van 2.7% op een maand tijd. Voor het eerst zitten meer dan 1 miljoen mensen (ongeveer een kwart van de beroepsbevolking) zonder werk. Nog dramatischer zijn de werkloosheidscijfers bij de jongeren tot 25 jaar waar het onstellende cijfer 48% bedraagt. Dat zijn de cijfers van Elstat, het officiële Griekse Bureau voor statistiek.

Diegenen die de volledige tekst van het memorandum van overeenkomst tussen de Griekse regering en de EU/IMF troika willen doornemen klikken maar op de onderstaande link.

Memorandum of Understanding

take down
the paywall
steun ons nu!