Interview, Nieuws, Europa, Griekenland -

Athene brandt

Met tienduizenden trokken ze in Athene de straat op om te protesteren tegen de nieuwe besparingsgolf. Redelijk snel liep het volledig uit de hand. "Het politiek systeem in Griekenland zal na vandaag nooit meer hetzelfde zijn", meldt correspondent Bruno Tersago aan de telefoon.

zondag 12 februari 2012 22:52
Spread the love

Bruno Tersago: “Het is allemaal zeer vreedzaam begonnen zondagnamiddag tot de politie rond halfzes de eerste traangasgranaten is beginnen af te vuren. 

Mikis Theodorakis en Manolis Glezos waren een toespraak aan het houden. Ze riepen het volk op om in opstand te komen. 
Manolis Glezos haalde op 18-jarige leeftijd de nazi-vlag van de Acropolis naar beneden; een daad waarvoor hij door de Duitsers is gevangen gezet en gemarteld. Mikis Theodorakis is een bekende componist die tijdens de dictatuur in de gevangenis heeft gezeten en verbannen werd. Dit zijn symbolische, haast mythische figuren, hier in Griekenland. 

En dan plots stonden deze 86- en 89-jarigen in wolken traangas waarna het zeer snel helemaal ontspoorde. De mensen werden in de kleine straatjes geduwd. Er werd ook massaal traangas ingezet, en het gaat echt wel om zeer straf spul. 

Rond Syntagma heeft men alle marmeren trappen stukgeslagen om die te gebruiken om de politie aan te vallen. Dan zijn de ‘gemaskerden’ barricades gaan opwerpen die ze in brand hebben gestoken. Er is ook een tiental grote branden in Athene.  Banken, winkels met luxeartikelen en een Starbucks zijn momenteel aan het branden. Het is een zeer hallucinant beeld, je ziet de gloed van de branden.

Momenteel wordt er gevochten in de kleine straatjes. Veel betogers blijven liever uit de buurt van het parlement, ze blijven in de kleine straatjes, in de hoop dat de politie hen daar niet zal aanvallen. Het ziet ernaar uit dat de politie nu ook in die kleine straatjes aan het vechten is.

Ik heb mensen gezien die over de auto’s liepen om aan de politie en het traangas te ontsnappen. Naar mijn gevoel is de politie deze keer wel zeer snel overgegaan tot geweld.

In het parlement waren er zondag alweer 10 leden van de meerderheid die aankondigden dat ze niet zouden meestemmen. Het ziet er naar uit dat de voorstellen toch een meerderheid zullen krijgen in het parlement. Toch is het nu al duidelijk dat deze beslissing het Griekse politiek landschap volledig zal hertekenen. Het politiek systeem in Griekenland zal na vandaag nooit meer hetzelfde zijn.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!