Uw decoder verbruikt evenveel als nieuwe koelkast
Nieuws, Samenleving, België, Oivo, BBL, Consumentenzaken, Watmet, Decoder, Energieverbruik, Elektrische toestellen, Energiezuinige toestellen, Europese richtlijnen, Digitale tv, Waakstand -

Uw decoder verbruikt evenveel als nieuwe koelkast

“Een decoder verbruikt evenveel als een nieuwe koelkast”, stelt Bond Beter Leefmilieu (BBL). De consument kan vaak niet kiezen of hij al dan niet een energiezuinige decoder wil aanschaffen. Belgacom en Telenet bieden enkel hun eigen toestellen aan. Daarenboven valt deze energievreter buiten de Europese richtlijnen omtrent milieu en verbruik.

vrijdag 10 februari 2012 18:45
Spread the love

Het triple play-systeem

Het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) meent dat de factuur voor de waakstand van een triple play-systeem heel duur kan uitvallen. “Het kan per jaar oplopen tot meer dan 80 euro.” Zo een systeem biedt digitale tv, internet en telefonie samen in een pakket aan.

“Een decoder moet meestal zeer lang opstarten, waardoor je sneller geneigd bent om het toestel in waakstand te zetten.” De systemen van de decoders worden tijdens de waakstand ook geüpdatet. Ook opname is enkel mogelijk wanneer het toestel niet volledig uitgeschakeld is. “Daarbij komt dat consumenten vaak twee decoders hebben, één voor in het salon en één voor in een andere kamer. Op die manier loop het totale verbruik snel op”, meldt het OIVO.

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) valt het OIVO daarin bij. “De kosten lopen inderdaad hoog op. Wanneer je de decoder een heel jaar lang voortdurend in waakstand zou laten staan, dan zouden die ongeveer op 40 euro komen”, aldus BBL. “De decoder verbruikt dan ongeveer 300 kWh per jaar, wat meer dan 10 procent is van het totale energieverbruik van een huishouden. Op dit moment kijken 2 miljoen Belgen digitaal naar de televisie. Dat is in totaal een verbruik van 6.000.000 kWh per jaar.”

Geen keuze

“Mensen die digitale televisie aanschaffen, kunnen niet kiezen welke decoder ze nemen”, zegt BBL. “Belgacom en Telenet bieden elk hun eigen decoder aan en vaak zijn die niet de meest energiezuinige toestellen. Het heeft dus niet veel zin om de mensen te sensibiliseren, wanneer ze toch niet kunnen kiezen voor een andere en meer energiezuinige oplossing”, aldus BBL.

Er bestaat een energiebesparend systeem voor digitale televisie dat niet met een decoder werkt, maar met een speciale insteekkaart die in de zijkant van het scherm kan worden gestoken. De kaart verbruikt slechts 0,5 Watt, terwijl de decoder makkelijk 15 tot 20 Watt verbruikt.

Europese richtlijnen

De EU-lidstaten keurden in juli 2008 het voorstel van de Europese Commissie goed over de vermindering van elektriciteitsverbruik in waakstand van elektrische toestellen, zowel voor huishoudens als voor op kantoor. In dat voorstel worden de eisen besproken waaraan alle producten die in Europa verkocht worden, moeten voldoen.

De waakstand zou in Europa 10 tot 15 procent uitmaken van het totale elektriciteitsverbruik en zou volgens experts 7 miljard euro per jaar kosten. Vanaf 2013 zal het toelaatbare verbruikspeil in waakstand beperkt worden tot 0,5 Watt of 1 Watt.

Europees ecologisch ontwerp

Europa heeft een ecologisch ontwerp waarmee de impact van producten op het milieu voorspeld kan worden. De impact wordt al in de ontwerp- en ontwikkelingsfase ingecalculeerd. Zo kunnen ze de milieuprestaties van energieverslindende producten gedurende hun hele levensduur verbeteren.

Het verbruik van het product, vaak huishoudtoestellen zoals koelkasten, vaatwassers, wasmachines en ook televisiedecoders, wordt zo laag mogelijk gehouden. Over de decoders heeft de Europese Commissie echter beslist om een vrijwillig akkoord te aanvaarden op vraag van een groep fabrikanten van digitale decoders.

De Commissie zou van plan zijn om via de Europese wetgeving geen doelstellingen of eisen met betrekking tot het ecologisch ontwerp voor decoders te voorzien.

“Wij betreuren het ten zeerste dat de Commissie de industrie laat beslissen over de doelstellingen als het gaat om digitale decoders”, zegt de verbruikersorganisatie OIVO.

take down
the paywall
steun ons nu!