Samenleving, België, Antwerpen, Stampmedia, Afrika, Antwerpen, Vrouwenrechten, Sayon bamba, Vrouwenverminking, Genitale verminking, Zuidershuis -

Sayon Bamba zingt tegen vrouwenverminking

Sayon Bamba zingt tegen vrouwenverminking
vrijdag 10 februari 2012 13:35

Maandag 6 februari 2012 was het werelddag tegen vrouwenbesnijdenis. Zangeres Sayon Bamba strijdt tegen de gruwelijke traditie die vooral in sommige Afrikaanse landen nog veel slachtoffers maakt. Sayon Bamba is oorspronkelijk van Guinee, waar nog altijd 80 procent van de vrouwen genitaal wordt verminkt.

De zangeres werd zelf ook als jong meisje besneden. Maar omdat haar moeder ertegen was, werd bij haar enkel het absolute minimum verwijderd. Jaarlijks worden er naar schatting twee miljoen meisjes verminkt over heel de wereld.

Het is een operatie die vaak gebeurt in erbarmelijke en onder onhygiënische omstandigheden. Ook achteraf zijn er gezondheidsproblemen. Vrouwen sterven soms in het kraambed omdat ze niet normaal kunnen bevallen.

Bovendien is er geen enkele religieuze grond om een deel van de clitoris of vrouwelijke geslachtsdelen weg te snijden. Het is illegaal, maar de toepassing van de wet verloopt moeizaam. Genitale verminking bij vrouwen is vaak nog taboe. Sensibilisering moet de eerste stap zijn naar het afschaffen van de traditie.

Het optreden op 6 februari van Sayon Bamba werd mede georganiseerd door ICRH, SENSOA, Femmes guinéennes unies en Belgique, GAMS België en het Afrikaans Platform.

© 2012 – StampMedia – Ines Callens, Delphine De Metsenaere en Dorien Adams

take down
the paywall
steun ons nu!