Leveringen van zware wapens - door vooral Rusland en China - zorgen ervoor dat geweld in de regio Darfur blijft doorgaan, zegt Amnesty (foto: AI)
Nieuws, Afrika, China, Darfur, Rusland, Soedan, Amnesty International, Bewapening -

Russische en Chinese wapens voeden geweld in Darfur, zegt Amnesty

Woensdag publiceerde Amnesty International een nieuw rapport waaruit blijkt dat de aankoop van Chinese en Russische wapens, waaronder ammunitie, helikopters, lucht-grondraketten en bepantserde voertuigen, ernstige mensenrechtenschendingen in de Soedenese regio Darfur mogelijk heeft gemaakt.

vrijdag 10 februari 2012 16:30
Spread the love

De wapens worden door het Soedanese leger gebruikt, maar ook door regeringsgezinde milities, zoals het Volksdefensie Front, dat wordt bewapend door het leger.

Constante stroom

Volgens Amnesty zijn er vorig jaar in de regio Darfur 70.000 mensen ontheemd geraakt door etnische aanvallen op de Zaghawa-gemeenschap. “China en Rusland leveren wapens aan de regering in het volle bewustzijn dat een groot deel daarvan uiteindelijk wordt gebruikt bij schendingen van mensenrechten”, zegt Brian Wood van Amnesty.

Het conflict wordt volgens hem in stand gehouden door de constante stroom van wapens van buitenaf. Alle wapenhandel naar Soedan zou per direct stopgezet moeten worden, aldus Wood, en landen zouden heel dringend werk moeten maken van het wapenhandelsverdrag.

Volgens Pieter Wezeman, van het gerenommeerde Zweeedse onderzoeksinstituut SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), zijn de bevindingen van Amnesty in lijn met VN-onderzoeken. Ook hij zegt dat het conflict sterk zou kunnen zijn ingeperkt als er een effectief wapenembargo was geweest.

Soedan blijft wapens krijgen, vooral van Rusland en China, maar ook van Wit-Rusland, Iran en Oekraïne. Overigens hebben Rusland en Oekraïne het rivaliserende Zuid-Soedan, dat zich op 9 juli 2011 van het noorden heeft afgescheurd, eveneens van wapens voorzien, blijkt uit gegevens die ze zelf aan de VN hebben gerapporteerd.

Gevechtshelikopters

In het oosten van Darfur zijn vorig jaar regelmatig luchtaanvallen uitgevoerd op militaire en civiele doelen. Dat gebeurde met Russische Soechoj-25-aanvalsvliegtuigen en Mi-24-gevechtshelikopters die als bommenwerpers werden ingezet. Antonov-transportvliegtuigen zorgden voor de bevoorrading.

Nieuwe gevechtshelikopters bleven gewoon geleverd worden, waardoor de aanvallen konden doorgaan. In Zuid-Kordofan, een regio in het midden van Soedan, is vorig jaar ammunitie gevonden die in 2010 in China is gefabriceerd, zegt Amnesty.    

De VN-Veiligheidsraad bespreekt de sancties tegen Soedan naar verwachting volgende week, wanneer de lidstaten ook weer gaan praten over het voorgenomen wapenhandelsverdrag.

take down
the paywall
steun ons nu!