Nieuws, Samenleving, België, Onderwijs, Gezondheidszorg, Jeugdwerkloosheid, Leerkrachten, Besparingsbeleid, Besparingsmaatregelen, Staking 30 januari, Werkloos, Lenny Dewindt, Solliciteren, Dramatherapeute -

“Geachte sollicitant, …”

“Geachte sollicitant, …”
vrijdag 10 februari 2012 15:15

Een diploma op zak, voldoende werkervaring, willen werken en toch niets vinden: een drama?

Lenny Dewindt woont in Mechelen en is officieel sinds 1 september 2011 werkzoekende, voor het eerst in haar leven. Ze heeft een diploma op zak van creatieve en dramatherapeute en kan terugblikken op ruim zeven jaar professionele werkervaring.

Nog voor haar thesis af was, ging Dewindt al aan de slag. Eerst in het Gislain-instituut in Gent op de afdeling voor mensen met neurotische problemen. Uiteindelijk zou ze daar vijf jaar blijven werken. Eerst pendelde ze nog elke dag op en af tussen Mechelen en Gent, maar na twee jaar koos ze er toch voor om zich in Gent te vestigen. Omdat ze haar eerste job graag deed, ‘smeet’ ze zich letterlijk tegen het werk aan, en haalde daar ook veel voldoening uit.

Maar het rentabiliteitsstreven en het bureaucratisch management sloeg ook over naar de gezondheidssector. Kwantiteit staat boven kwaliteit; het genezen van mensen is ondergeschikt aan de regelgeving inzake subsidies en terugbetalingstarieven. In de eerste plaats moeten de dossiers in orde zijn: de fiches, het nummer en andere papieren van de patiënt zijn belangrijker dan hoe de patiënt zich voelt. Medicijnen en een consultatie bij de psychiater zijn terugbetaalbaar door het ziekenfonds, de alternatieve therapieën zijn dat niet of zelden.

Daar waar Dewindt het als een bewijs van de effectiviteit van haar therapieën zag als patiënten die niet meer terugkwamen wel eens genezen zouden kunnen zijn, leerde ze ook wel dat er zoiets als ‘draaideurpatiënten’ bestaan en dat je ook moeilijke patiënten kan uitwisselen met andere instellingen.

Overtuigd van die alternatieve weg en dus nog niet klaar om de hoop op te geven, vond Lenny Dewindt het beter om even iets anders te gaan doen, en zo zag ze de opportuniteit om in haar eigen middelbare school in de thuisstad Mechelen aan de slag te gaan als leerkracht.

In september 2009 had ze de overstap gemaakt naar het onderwijs, om expressie en muzikale opvoeding te onderrichten op het Koninklijk Technisch Atheneum (KTA) aan de Wollemarkt.

In juli 2011 kreeg Dewindt te horen dat haar opdracht aan die school niet verlengd zou worden. En zo is ze sinds september 2011 weer beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Ze is actief op zoek naar een nieuwe job als dramatherapeute in de gezondheidssector, dit dus na twee jaar als leerkracht te hebben gewerkt. En dat blijkt heel even niet zo eenvoudig te zijn.

Lenny Dewindt is één van de vele duizenden werkzoekende jongeren – in wie vele anderen zich beslist zullen erkennen. Welkom in Casa Lenny!

take down
the paywall
steun ons nu!