Nieuws, Samenleving, België, Steenokkerzeel, Parket, Agressie door politie, Actievoerders, Gesloten asielcentrum 127bis, No border-kamp -

Betogers ‘No Border’-kamp riskeren celstraf

BRUSSEL - Het Brusselse parket eiste deze week celstraffen van één jaar met uitstel voor twee activisten die in september 2010 aanwezig waren bij een betoging aan het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel. Het gaat om een Britse man en meisje die deelnamen aan een actie in het kader van het 'No Border'-kamp. De uitspraak valt op 7 maart.

vrijdag 10 februari 2012 11:25
Spread the love

Het ‘No Border’-actiekamp vond eind september 2010 plaats op de terreinen van Tour&Taxis in Brussel. Op de tweede dag, 26 september, trokken de activisten naar het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel.

“Wij protesteerden tegen het bestaan van gesloten asielcentra en wij herdachten de twaalfde verjaardag van de dood van asielzoekster Semira Adamu”, vertelt een activist.

“Mensen worden opgesloten in gesloten asielcentra vooraleer ze gedeporteerd worden. De economie doet een beroep op deze asielzoekers. Ze buiten deze mensen uit en laten ze werken voor minder geld en daar zijn wij tegen. Het is een onmenselijk systeem, ze hebben geen papieren en kunnen dus ook niet voor hun rechten opkomen.”

Aan het centrum 127bis in Steenokkerzeel kwamen de betogers in conflict met de politie. “De politie trad zeer geweldadig op, waardoor enkele betogers gewond geraakten”, vertelt een activist.

De politie zette paarden in om de betogers weg te drijven. Uiteindelijk pakte ze enkele mensen op. Het parket vervolgt nu twee van de betogers voor weerspannigheid. Het eist een jaar celstraf met uitstel, de advocaten vragen de vrijspraak.

Advocaat Joke Callewaert van het Progress Lawyers Network verdedigt het Engelse meisje. “Er zijn meerdere mensen opgepakt, maar enkel deze twee mensen worden door het parket aangeklaagd. Terwijl ze niets misdaan hebben.”

“Op de zitting zijn video-opnames getoond. Op de beelden is te zien dat de betogers omsingeld worden met paarden en zo naar het station gedreven worden. Ze steken hun handen in de lucht, van weerspannigheid is geen sprake. Op de beelden is trouwens ook niet te zien dat de betogers zich verweren met modder en aardappelen zoals het persagentschap Belga schrijft. Er is ook te zien dat een agent valt en een stamp krijgt van een paard, maar daar hebben de betogers niets mee te maken. De politie had trouwens geen reden om zo hardhandig op te treden.”

“Het parket vindt dat onze cliënten gestraft moeten worden omdat ze deel uitmaken van een groep. Dat is gevaarlijk, want mensen hebben het recht om hun ongenoegen te uiten en te betogen, maar op die manier kan iedereen worden opgepakt die in groep betoogt.”

“Ook de zitting zelf is agressief verlopen. Aan de ingang controleerde de politie de identiteitskaart van de mensen die binnen mochten. Het was niet evident om binnen te geraken. Het parket doet gewoon mee met de politie. Mijn cliënt had een klacht ingediend, maar die werd niet opgevolgd. Nochtans heeft zij daar evenveel recht op”, meent de advocaat.
 

take down
the paywall
steun ons nu!