“Terroristische dreiging” in VS overdreven
Nieuws -

“Terroristische dreiging” in VS overdreven

WASHINGTON — De terroristische dreiging van islamitische Amerikanen lijkt in de afgelopen jaren te zijn overdreven door de Amerikaanse overheid. Dat is de conclusie van een gisteren (woensdag) verschenen studie over binnenlands terrorisme in de Verenigde Staten.

donderdag 9 februari 2012 14:58
Spread the love

De studie is de derde in een serie jaarlijkse rapporten van het Triangle Center on Terrorism and Homeland Security in North Carolina. Uit het rapport blijkt dat zowel het aantal samenzweringen als het aantal aanklachten tegen geradicaliseerde moslims in de VS vorig jaar sterk is gedaald ten opzichte van “topjaar” 2009. De daling gaat in tegen voorspellingen van wetshandhavers en andere functionarissen.

Slechts een van de twintig islamitische Amerikanen die in 2011 werden aangeklaagd voor terroristische activiteiten slaagde erin daadwerkelijk een aanval uit te voeren. Het ging in dat geval om iemand die had geschoten op militaire gebouwen buiten Washington, zonder dat er gewonden vielen.

Al Qaeda

“Er bestaat nog steeds dreiging: gewelddadige samenzweringen zijn niet helemaal verdwenen en revolutionaire islamistische organisaties in het buitenland blijven moslim-Amerikanen oproepen om tot geweld”, zegt Charles Kurzman, socioloog aan de Universiteit van North Carolina en hoofdauteur van het rapport.

“Echter, het aantal moslim-Amerikanen dat gehoor geeft aan deze oproepen blijft klein, in relatie tot het aantal moslims van 2 miljoen in de Verenigde Staten en vergeleken met ander geweld in het land. In 2011 waren er bijvoorbeeld 14.000 moorden”, schrijft Kurzman, die vorig jaar het boek The Missing Martyrs: Why There Are So Few Muslim Terrorists publiceerde.

Het nieuwe rapport werd gepubliceerd vlak nadat een hoge ambtenaar van het Pentagon suggereerde dat Washington de dreiging van Al Qaeda na 9/11 wellicht ook heeft overdreven.

“Al Qaeda was niet zo goed als we dachten op 9/11”, zei Michael Sheedan, de onderminister voor Speciale Operaties dinsdag. De Amerikaanse regering heeft volgens hem niet goed opgelet in de periode voor 9/11. “Een organisatie die niet zo goed was, leek op 9/11 opeens heel goed. Iedereen vroeg zich na 9/11 af wanneer de volgende aanslag zou komen. Die kwam niet. Deels omdat Al Qaeda niet zo capabel was”, zo wordt hij geciteerd in de militaire publicatie Army Times.

Oorlog tegen terrorisme

Critici van de regering van de voormalige president George W. Bush en zijn “wereldwijde oorlog tegen het terrorisme” beweren al langer dat de regering de dreiging van Al Qaeda en zijn sympathisanten in de VS overdrijft.

In het laatste rapport van het Triangle Center wordt echter vooral gekeken naar de periode na januari 2009, toen Barack Obama president werd.

In 2009 was er een grote stijging in het aantal aanklachten tegen terrorismeverdachten: 47 islamitische Amerikanen werden beschuldigd van betrokkenheid bij samenzweringen of daadwerkelijke aanslagen. Dat was aanzienlijk meer dan het jaarlijkse gemiddelde van twintig personen sinds 9/11.

Ook bij de daadwerkelijke aanslagen kwamen meer mensen om dan in de andere jaren na 9/11. Op 5 november 2009 schoot een legerpsychiater, Nidal Hasan, dertien militairen dood op Ford Hood in Texas. Drie maanden eerder schoot Abdulhakim Muhammad op twee militairen bij een rekruteringscentrum in Little Rock, Arkansas. Een van de militairen overleed.

Verder was er aan het einde van het jaar een poging van een Nigeriaanse moslim, Umar Farouk Abdulmutallab, om een aanslag te plegen op een vliegtuig van Northwest Airlines dat vanuit Amsterdam naar Detroit vloog.

Nieuwe angst

In 2010 daalde het aantal aanklachten voor terroristische activiteiten tegen moslim-Amerikanen tot 26. Doordat de van oorsprong Pakistaanse Amerikaan Faisal Shahzad in dat jaar een poging deed een autobom te laten ontploffen op Times Square in New York, groeide de angst voor radicalisering onder moslims echter weer.

Begin 2011 waarschuwden FBI-directeur Robert Mueller en Janet Napolitano, minister van Binnenlandse Veiligheid, dat de terroristische dreiging niet eerder zo hoog was geweest sinds 9/11.

Tegelijkertijd hield de Republikeinse voorzitter van de Commissie voor Binnenlandse Veiligheid, Peter King, een aantal controversiële hoorzittingen over “de radicalisering van moslim-Amerikanen door Al Qaeda.”

“Hierdoor hadden de Amerikanen gerekend op een toename van terroristische activiteiten door moslims in hun land, maar dat is niet gebeurd”, staat in de studie van het Triangle Center. “De verhoogde spanning is niet proportioneel in relatie tot het daadwerkelijke aantal aanslagen in de Verenigde Staten sinds 9/11.”

take down
the paywall
steun ons nu!