Europese leiders willen veel op VN-conferentie over duurzame ontwikkeling
Nieuws, Wereld -

Europese leiders willen veel op VN-conferentie over duurzame ontwikkeling

Europese leiders hebben een stevige agenda opgesteld voor Rio+20, de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling die in juni wordt gehouden. Ze willen de ontwikkelingshulp veranderen, gebruik van hernieuwbare energie door armen stimuleren en het milieuorgaan van de Verenigde Naties versterken.

donderdag 9 februari 2012 12:42
Spread the love

De Europese Agenda voor Verandering wil geld pompen in duurzame groei en energievoorziening, terwijl de Europese Unie ook het idee oppert om het VN-Milieuprogramma meer invloed te geven op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

Janez Poto?nik, eurocommissaris voor Milieu, bevestigde dinsdag nog eens dat de 27 landen van de EU ernaar streven 0,7 procent van hun bruto nationaal inkomen te besteden aan hulp voor de armste landen, met een nadruk op duurzame groei.

“De potentie voor investeringen en winsten is enorm vergeleken met de officiële ontwikkelingshulp”, zei hij. “Maar tegelijkertijd hebben de armste landen hulp nodig. De Europese Unie wil daarom de beloften aan de armste landen waarmaken en in 2015 het doel  0,7 procent halen.”

Energie

Ontwikkelingscommissaris Andris Piebalgs sprak gisteren (woensdag) steun uit voor het energie-initiatief van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. “Door onze technologie en expertise te promoten in combinatie met doelgericht gebruik van hulpgeld, willen we toegang tot energie voor de armsten stimuleren”, zei Piebalgs.

In de beloften klinkt de hoop door dat de EU een katalysator kan zijn die tijdens de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling de omslag naar economische groei met een lage uitstoot en efficiënt gebruik van energiebronnen kan aanzwengelen.

De top, die ook wel Rio+20 of Top van de Aarde wordt genoemd, wordt van 20 tot 22 juni gehouden in Rio de Janeiro (Brazilië) en komt na een aantal recente milieu- en ontwikkelingstoppen die weinig resultaat opleverden. Twintig jaar geleden werd in Rio de Janeiro de eerste Aardetop gehouden.

“We werken er hard aan om concrete resultaten te boeken”, zei Poto?nik. “In de komende maanden zal er geen dag voorbijgaan waarop er niet over Rio gesproken zal worden met onze internationale partners.”

Werkloosheid

Europese functionarissen wijzen op de Europese verplichtingen de CO2-uitstoot terug te dringen, het gebruik van hernieuwbare energie te stimuleren en energiezuinigheid te verbeteren. Die maatregelen moeten de klimaatverandering tegengaan en tegelijkertijd de economie transformeren en banen scheppen.

Poto?nik noemde het een prioriteit voor Europa om het VN-Milieuprogramma (UNEP), dat een hoofdkantoor heeft in Nairobi, meer invloed en middelen te geven.

De Europese Commissie, de uitvoerende arm van de EU, ziet echter flinke hindernissen bij het bereiken van sommige van deze doelen. Veel Europese landen hebben te maken met economische stagnatie en werkloosheid. Tijdens een top op 30 januari, beloofden EU-leiders meer banen en economische groei om de wereldwijde malaise en schuldenproblematiek aan te pakken. Problematiek die de EU-leiders ertoe bracht China en andere landen om hulp te vragen bij het aanvullen van de cashreserves.

take down
the paywall
steun ons nu!