Verslag, Nieuws, België, Muffinman -

Vrijspraak Muffinman (helaas) geen vrijgeleide om voedsel uit afvalcontainers te halen

Het Gentse hof van beroep heeft vandaag Steven De Geynst alias de ‘Muffinman’ vrijgesproken. Maar dat betekent niet dat iedereen nu met een gerust gemoed weggegooid voedsel uit afvalcontainers mag vissen.

woensdag 8 februari 2012 17:39
Spread the love

De Geynst dook regelmatig in de afvalcontainers van supermarkten. Hij deed dit niet alleen voor eigen gebruik maar deelde ook voedsel uit en kookte ermee in volkskeukens. Op die manier protesteert hij tegen de wegwerpmaatschappij.

De Muffinman kreeg gedurende zeven jaar de toelating om voedsel uit die container te halen. Na een tijd besliste het warenhuis om het toch te verbieden. De rechter oordeelde nu dat het niet duidelijk was of hij nog steeds de toelating had om voedsel uit de container te halen of niet. Het is dus ook niet duidelijk of er hier nog sprake is van diefstal en op basis van die twijfel werd de muffinman vrijgesproken.

Na de uitspraak

Toen de rechter de Muffinman vrij sprak, veerde het publiek recht en begon luid te applaudiseren. De Geynst zelf reageerde opgelucht. “Ik had het helemaal niet verwacht, want tijdens de eerste zitting nam het openbaar ministerie alles heel zwaar op. Zo sleurden ze er bijvoorbeeld heel mijn verleden bij.”

De advocaat van de Muffinman, Frank Scheerlinck is minder verrast. “Het is niet dat Steven De Geynst iemands eten gestolen heeft. In dat opzicht vind ik de uitspraak van het hof niet zo verrassend.”

“Er werd ook getwijfeld of de goederen, die weggegooid waren, nog bezit waren van het grootwarenhuis”, zegt Scheerlinck. “Het hof oordeelde ook dat De Geynst de goederen niet kwaadwillig heeft weggenomen. Er was dus twijfel over de intentie tot stelen.”

Advocaat Scheerlinck waarschuwt dat deze uitspraak niet betekent dat iedereen nu zomaar afval uit de container mag halen. “Als de container op een afgeschermde plaats staat en zonder eventuele afspraak met het personeel heeft niemand iets in de container te zoeken en kunnen we wel van diefstal spreken.”

Dominique Willaert, coördinator van het sociaal-artistiek project Victoria Deluxe maande iedereen vooraf aan om na de uitspraak te blijven zitten, als een soort Ghandi-protest. Achteraf bleek dat niet nodig te zijn. “Ik ben blij verrast dat De Geynst vrijgesproken is”, meent Willaert. “Ik vind het belangrijk zowel voor De Geynst als voor de samenleving dat je op basis van zulke feiten toch niet een zware straf krijgt.” Willaert was ook heel opgetogen over de grote publieksopkomst. Hij schatte dat ze met een 150-tal waren.

take down
the paywall
steun ons nu!