Muffinman Steven De Geynst vrijgesproken voor hof van beroep
Verslag, Nieuws, België, Muffinman -

Muffinman Steven De Geynst vrijgesproken voor hof van beroep

Steven De Geynst, de 'muffinman', werd zonet door het Gentse hof van beroep vrijgesproken. de Geynst werd vorig jaar nog veroordeeld tot zes maanden celstraf met uitstel voor diefstal omdat hij twee zakken misbakken muffins uit een afvalcontainer bij een supermarkt had gevist.

woensdag 8 februari 2012 15:10
Spread the love

Volgens de rechter zijn niet alle voorwaarden om van een diefstal te spreken bewezen. Steven De Geynst werd dus vrijgesproken. In eerste aanleg werd de 51-jarige De Geynst nog veroordeeld tot zes maanden celstraf met uitstel.

Ook nu weer stuurde het openbaar ministerie aan op een veroordeling. “Als de man vrijgesproken wordt, kan iedereen vuilniscontainers en afvalzakken doorzoeken en alles gewoon meenemen. Wie is er dan verantwoordelijk voor de verspreiding van producten met gevaren voor de volksgezondheid?”, aldus het openbaar ministerie op de zitting van 3 januari.

De Geynst werd op 22 maart 2010 tegengehouden toen hij op de parking van een supermarkt in Rupelmonde twee zakken misbakken muffins uit een afvalcontainer had gehaald. De muffinman zoals hij na zijn veroordeling genoemd werd, vist al jaren voedsel uit afvalcontainers omdat dat “vaak nog perfect eetbaar is”. Het gevonden eten deelt hij uit of hij kookt ermee in volkskeukens.

Net als bij de vorige zitting begin januari waren er heel wat sympathisanten komen opdagen aan het gerechtsgebouw in Gent. Er werd soep uitgedeeld die gemaakt was met groenten die de vervaldatum al bereikt hadden. Er klonk ook luid applaus toen de uitspraak viel.

Steven De Geynst reageerde opgelucht. Hij had naar eigen zeggen de vrijspraak niet verwacht.

Elk jaar wordt naar schatting 500.000 ton voedsel weggegooid in Vlaanderen ofwel zo’n 80 kilo per persoon.

take down
the paywall
steun ons nu!