Nieuws, Economie, Milieu -

China leidt windmolendans

China was in 2011 met voorsprong de koploper wat betreft de bouw van nieuwe windmolenparken. De groei in het land bedroeg drie maal die van de Verenigde Staten, die op plaats twee komen.

woensdag 8 februari 2012 17:25
Spread the love

Uit nieuwe cijfers van de Global Wind Energy Council blijkt dat China er voor 18 gigawatt aan nieuwe windenergie bij heeft gekregen in 2011, waardoor de totale capaciteit nu 62,73 gigawatt is. Daarmee is China veruit wereldleider, met een marktaandeel van 26,4 procent.

De groei in de Verenigde Staten, de tweede in de rangschikking, steekt daar bleekjes bij af. De VS installeerden voor 6,81 gigawatt aan nieuwe windmolenparken. Ze brengen hun totaal op 46,92 gigawatt, goed voor 19,7 procent van de globale markt.

Derde in het rijtje is India met een groei van 3,019 gigawatt. Qua marktaandeel is het land vijfde met een totale capaciteit van 16,084 gigawatt of 6,7 procent marktaandeel.

Europa

De Europese landen komen pas op de vierde en vijfde plaats: Duitsland met 2,1 en Groot-Brittannië met 1,3 gigawatt. Na Canada volgend dan ook Spanje (1,1 gigawatt), Italië (1 gigawatt), Frankrijk (0,83 gigawatt) en Zweden (0,76 gigawatt).

De Europese Unie als geheel kreeg er voor 9,62 gigawatt aan nieuwe windmolenparken bij in 2011, waardoor er in de hele unie nu een capaciteit is van 93,96 gigawatt. Windenergie is in de EU nu goed voor 6 procent van de totale elektriciteitsproductie.

take down
the paywall
steun ons nu!