Nieuws, Politiek, Bahrein -

Betogers zijn terug in Bahrein

MANAMA - Sinds zaterdag hebben zich duizenden betogers verzameld op het centrale plein in Mughsha, een dorp in het noorden van Bahrein. Volgende week is het een jaar geleden dat ook Bahrein met de Arabische Lente te maken kreeg. De sjiitische betogers eisen hervormingen en de vrijlating van de aanvoerders van de protesten van vorig jaar.

woensdag 8 februari 2012 15:34
Spread the love

De deelnemers aan de sit-in op het plein hebben tot vandaag (woensdag) toestemming om actie te voeren in Mughsha. Uit de hoofdstad Manama moeten ze wegblijven.

Shaikh Aai Salman, algemeen secretaris van de grootste oppositiepartij Al-Wefaq, heeft de betogers opgeroepen geen geweld te gebruiken, en op het plein in Mughsha houdt men zich daaraan. Maar op andere plaatsen in Bahrein lijkt het wel oorlog. Jonge betogers werpen molotovcocktails en leveren schermutselingen met de politie.

De opstand van de sjiitische meerderheid tegen het regime van de soennitische Al Khalifa-familie die vorig jaar op 14 februari begon, werd toen hardhandig neergeslagen. Volgens de oppositie vielen bij de repressie al meer dan zestig doden.

Eind vorig jaar sloeg de vlam weer in de pan. Volgens berichten in de Gulf Daily News, een digitale krant in Bahrein, raakten er in de laatste twee weken van 2011 bij schermutselingen bijna honderd agenten gewond. Om geweld tegen de ordediensten te ontmoedigen, bereidt de regering een wet voor die daders tot vijftien jaar cel kan opleveren.

Geweld tegen buitenlanders

Maar voorlopig blijft de temperatuur stijgen. In de afgelopen dagen werden er op sommige plaatsen gastarbeiders en andere buitenlanders aangevallen en verwond door jonge betogers. Op 3 februari verloor een Britse man twee vingers bij een aanval met een zwaard. De minister van Binnenlandse Zaken heeft gewaarschuwd dat dergelijke gewelddaden onaanvaardbaar zijn.

Ook de ordediensten lijken nog altijd over de schreef te gaan. Amnesty International heeft Bahrein opgeroepen een onderzoek in te stellen naar de dood van meer dan twaalf betogers die toe te schrijven zou zijn aan het gebruik van traangas. Volgens Amnesty wijst alles erop dat er ook traangas wordt ingezet in huizen en op andere plaatsen waar dat levensgevaarlijk is.

Stop de discriminatie

Oppositieleider Salman zegt dat het nieuwe protest zal blijven duren tot het regime een einde maakt aan de alleenheerschappij van de soennitische minderheid die het land regeert. Volgens de volkstelling van 2001 is 81,2 procent van de 1,2 miljoen inwoners van Bahrein moslim. Meer dan 70 procent daarvan zou sjiitisch zijn. “De sit-in maakt duidelijke dat de mensen niet terug willen naar het Bahrein van voor 14 februari. Bahrein heeft geen kans om de discriminatie voort te zetten,” maakt Salman zich sterk.

Voorlopig blijft de sit-in beperkt tot Mughsha en de ongeregeldheden tot sommige dorpen en woonwijken. De zakenwijk van Manama is rustig. De oppositie heeft toestemming gevraagd om ook in Manama bijeen te komen, maar die kwam er niet. De regering argumenteert dat betogingen slecht zouden zijn voor ’s lands economie en het verkeer in de hoofdstad tot stilstand zouden brengen.

Op de achtergrond speelt ook internationale ongerustheid mee dat Bahrein verwikkeld zou kunnen raken in het conflict over het atoomprogramma van Iran. Bahrein is een bondgenoot van de VS, en het sjiitische regime in Iran zou voordeel kunnen doen bij een regimewissel in Bahrein waarbij de plaatselijke sjiieten het voor het zeggen krijgen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!