Kinderen in armere wijken van de Paraguayaanse hoofdstad Asunción kunnen tegenwoordig ook online. Een bus brengt het internet tot bij hen, een soort mobiel cybercafé.
“Ik wil mijn eigen computer om met mijn neven in Italië te kunnen praten”, zegt de achtjarige Camila Ojeda. Ze zit voor een computerscherm in een bus, het Mobiel Telecentrum Oguatava (Oguatava is Guaraní-taal voor “gaand”).
Zoals Camila Ojeda hebben minstens vijfduizend kinderen in de armere wijken van de hoofdstad op deze bus hun eerste digitale stappen gezet. Ze leerden er hun schooltaken op de computer te maken. Op het scherm “kun je veel informatie tegelijk zien”, zegt Camila.
Dankzij de computer gaan de leerlingen er beter op vooruit in communicatie en wiskunde, hun taken worden verzorgder en ze drukken zich vlotter uit, zegt hun lerares Nancy Ruiz Díaz. “Door de technologie gaan ze hun intellectuele vermogens beter gebruiken.”
Nauwelijks internet
Volgens een rapport van het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur heeft nauwelijks 5 procent van de 6,4 miljoen inwoners van Paraguay toegang tot het internet. Bij de jongens van de vijftien tot negentien is dat percentage 14,9 procent, bij de meisjes 13,8 procent.
De internetbus is het meest zichtbare deel van het project Telecentros Comunitarios (Gemeenschapstelecentra), dat de coöperatieve radiozender Radio Viva sinds 2005 ontwikkelt, aanvankelijk met steun van Zwitserse en Finse ontwikkelingsagentschappen, nu via convenanten met het staatstelefoonbedrijf Copaco en het Nationale Elektriciteitsbestuur.
Er zijn zeven van die telecentra in de hoofdstad, lokalen waar mensen de nieuwe media kunnen leren kennen. De radiozender richtte de lokalen in, de gemeenschappen zelf beheren de centra, meestal via de buurtcomités.
“In die zes jaar heeft het project al meer dan veertienduizend mensen van alle leeftijden met de technologie kennis laten maken”, zegt projectcoördinator Zunilda Acosta.
De toegang tot het internet verbetert hun levenskwaliteit, zegt ze. “Veel jongeren hebben werk gevonden via de socialenetwerksites en ze hebben leren inzien dat het internet enorm nuttig kan zijn om hun kansen te verbeteren.”