Nieuws, Europa, Analyse -

Niet Griekenland maar Europa is failliet

Als Griekenland geen nieuw steunpakket van 130 miljard euro krijgt, gaat het land bankroet eind maart. Maar de beenharde voorwaarden die de trojka (EU, ECB en IMF) opleggen, zijn eerder een teken dat het Europese project failliet is.

dinsdag 7 februari 2012 19:17
Spread the love

Op 20 maart moet Griekenland 14,5 miljard euro schulden terugbetalen. Dat geld is er niet en als er dus geen akkoord bereikt wordt over de nieuwe hulplijn van 130 miljard euro, gaat Griekenland failliet.

De trojka (de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF) willen die nieuwe steun alleen toekennen als de Griekse regering zich bereid toont om het land nog harder te geselen met een nieuwe reeks besparingen.

Deze keer eist de trojka dat ook de lonen in de privé-sector naar beneden gaan. Er liggen twee scenario’s op tafel. Ofwel worden de 13de en 14de maand geschrapt. Ofwel daalt het minimumloon met 20 procent.

Dat minimumloon bedraagt nu nog 751 euro bruto. Als daar een vijfde vanaf gaat, zouden Grieken moeten gaan werken voor 470 euro netto. Dan moet ook de werkloosheidsuitkering verlaagd worden want tijdens een eerste periode krijgt een werkloze nu 461 euro per maand.

Het probleem is dat arbeidscontracten in Griekenland het minimumloon als basis nemen. Bij de trojka hopen ze dat alle Griekse lonen met 20 procent zullen dalen.

Voor economische leken is het misschien vreemd dat de trojka aanstuurt op een verlaging van de lonen. Daardoor zullen de inkomsten van de overheid immers ook dalen. Bovendien zakt de binnenlandse consumptie in elkaar wat de economische recessie nog dieper maakt en de werkloosheid doet stijgen.

Maar de trojka wil dat Griekenland competitiever wordt. Een land met een eigen munt kan in zo’n geval kiezen voor een devaluatie. Griekse producten zouden daardoor goedkoper worden en buitenlandse producten duurder. De impact op de inwoners van het land is minder groot dan bij een loonsvermindering daar lokaal geproduceerde zaken even duur blijven.

Maar Griekenland zit met de euro en dus is een devaluatie geen optie. Blijft over een interne devaluatie: een hardvochtige verarming van de Griekse bevolking.

De besparingen komen bovenop de ellende die de Grieken al te verwerken kregen de afgelopen jaren. Het gemiddelde loon van ambtenaren zakte al van 1300 tot 850 euro per maand. De btw werd verhoogd tot 23 procent. De pensioenen daalden met 15 procent.

Dankzij die besparingen, het nieuwe hulppakket en de deal over een schuldkwijtschelding met de banken moet de schuldgraad volgens de berekeningen van het IMF in 2020 120 procent van het bruto nationaal product bedragen in plaats van 160 procent. 120 procent, dat is het precies het niveau van 2009 … voor alle besparingsellende begon.

Economen als de nobelprijswinnaars Stiglitz en Krugman hebben dat altijd voorspeld. De besparingen lossen de schuldencrisis niet op. Ze doen het Griekse volk lijden, dat wel, maar de economie stort in elkaar waardoor de schuldgraad alleen maar groter wordt.

In 2009 kromp de Griekse economie met twee procent. Maar zodra de besparingen op toerental kwamen werd de duik almaar groter. In 2010 min 3,5 procent, in 2011 min 6 procent en volgens de meest optimistische scenario’s in 2012 ook nog eens min 3 procent.

Ook deze besparingen zullen de schuldencrisis niet oplossen. En toch moeten de Grieken bloeden, omdat de trojka dat wil. Omdat ze er aan de top van de Europese Unie van overtuigd zijn dat enkel snoeiharde bezuinigingen de economische groei zullen doen weerkeren. De bewijzen tegen dat economische waanbeeld stapelen zich op, maar Merkel, Sarkozy en co geven geen krimp.

Net vandaag kwam ook het bericht dat Mini-Europa, het park aan de voet van Europa dat toeristen moet warm maken voor de Europese gedachte, moet wijken voor een mega shoppingcentrum. De symboliek zal u wellicht niet ontgaan zijn. Als Europa de Grieken enkel armoede en honger te bieden heeft, is het Europese project failliet.

take down
the paywall
steun ons nu!