De Amerikaanse senator Joseph Lieberman had ook al een aanwijzing in die richting gegeven. Hij sprak over een consensus onder de Israëlische bondgenoten dat de recente sancties een zichtbare impact moeten hebben op het nucleaire beleid van Iran “voor eind juni” om een militaire aanval te vermijden.
Experts vermoeden dat de militaire plannen van de Israëlische regering tegen Iran eveneens bedoeld zijn om de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november te beïnvloeden.
Volgens François Heisbourg van het Franse Internationale Instituut voor Strategische Studies zal Israël het offensief tegen Iran lang voor de Amerikaanse verkiezingen lanceren. Zo hoeft Israël “geen onmiddellijke politieke gevolgen te vrezen, aangezien geen enkele Amerikaanse kandidaat zich tijdens de verkiezingscampagne tegen de aanval zal durven kanten”.
Totale oorlog
Met de aanval wil Israël de installaties uitschakelen waar Iran volgens het Westen heimelijk aan kernwapens sleutelt. Maar het uiteindelijke doel is een regimewissel in Teheran, zo geeft de Israëlische topdiplomaat Avi Primor toe.
In de krant Süddeutsche Zeitung heeft Primor het ook over de risico’s. “Iran zou een grootschalig bombardement uitvoeren op Israël, en ook de Iraanse bondgenoten in de Palestijnse gebieden en Libanon zouden ons aanvallen.” Voorts zou Iran de Straat van Hormuz blokkeren en op die manier een vijfde van de wereldwijde olieproductie stilleggen, aldus Primo. “Dat zou de wereldeconomie nog verder doen ontsporen.”
Maar een oorlog tegen Iran zou ook de Iraanse bevolking in harnas jagen tegen het regime in Teheran, schrijft Primor. “Het Perzische volk zou de ontbering van een oorlog niet pikken, en zou net als in 2009 in opstand komen.”
Veel analisten zijn het met Primor eens dat een aanval de totale oorlog in het Midden-Oosten als gevolg zal hebben. In Arabische landen als Syrië, Egypte, Jemen en de Palestijnse gebieden zal de politieke onrust nog toenemen. Ze menen dat een oorlog ook regeringen in de regio van Algerije en Marokko zou destabiliseren.
Militair avontuur
De onafhankelijke Duitse expert Michael Lüders noemt een Amerikaans-Israëlische aanval “idioot”. Volgens hem is de militaire macht van Iran veel groter dan die van Saddam Hoessein in Irak indertijd. “Iran bereidt zich al meer dan tien jaar voor op een grote aanval.” Andere specialisten stellen dat de Iraanse legertop de Amerikaanse strategieën van nabij heeft kunnen bestuderen tijdens de bezetting van Irak.
Die opvatting wordt algemeen gedeeld in Europa, ook door regeringen die bekendstaan als onvoorwaardelijke bondgenoten van Israël, zoals Duitsland. Op de veiligheidsconferentie in München drukte de Duitse minister van Defensie, Thomas de Mazière, Israël op het hart om zich niet in “militaire avonturen” te storten.
De directeur van de conferentie, Wolfgang Ischinger, merkte op dat een Israëlische aanval tegen Iran “het failliet van de diplomatie” zou inluiden. “Door ten strijde te trekken tegen Iran zou Israël een nieuwe brandhaard creëren en terrorisme opnieuw centraal plaatsen op het internationale forum.”