Nieuws, Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Diversiteit, Antwerpen, Atlas, Voem vzw, Brandpunt 23, Okra, Thuiszorg -

Fototentoonstelling ‘Thuiszorg in Diversiteit’

ANTWERPEN - Op maandag 6 februari 2012 vond de opening plaats van de fototentoonstelling 'Thuiszorg in Diversiteit' in het Atlas-gebouw aan de Carnotstraat. Dit is een reizende tentoonstelling met herkenbare beelden van thuiszorgsituaties in verschillende culturele gemeenschappen in Antwerpen-Noord. Bij elke foto hoort een kort verhaal van de persoon die gefotografeerd werd.

dinsdag 7 februari 2012 15:15
Spread the love

Bij de tentoonstelling worden ook brochures over Thuiszorg ter beschikking gesteld, en dit in verschillende talen. Bedoeling is om brede informatie rond thuiszorg tot bij zo veel mogelijk mensen te brengen.Thuiszorg is – het woord zegt het zelf – thuis voor iemand zorgen zodat die persoon langer thuis kan blijven. Het is de wens van velen die zorgen nodig hebben, om deze zorg te krijgen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Veel mensen zorgen thuis voor iemand en dat aantal mantelzorgers zal wellicht nog toenemen. Toch is thuiszorg niet altijd evident. Zo is een huis vaak niet aangepast aan de noden van de zieke. Of stellen zich financieel en organisatorisch wel wat problemen. Ook vergt het dikwijls te veel energie om naast de verzorging ook het huishouden de baas te blijven kunnen.

Gelukkig bestaan er in de thuiszorgsector heel wat ondersteuningsmogelijkheden. Ziekenfondsen en OCMW’s hebben allemaal een eigen dienst die zich daarmee bezighoudt. Financiële ondersteuning en tussenkomsten, aanbod van hulpmiddelen voor in huis, schoonmaakhulp, hulp in het huishouden, enzovoort.

Helaas blijkt dat de informatie over al deze ondersteuningsvormen maar moeilijk tot bij de mensen geraakt, in het bijzonder tot bij mensen met een andere culturele achtergrond. Dit was dan ook de aanleiding voor deze fototentoonstelling, waaraan verschillende verenigingen en diensten in Antwerpen hebben meegewerkt.

take down
the paywall
steun ons nu!