Crisis deert fair trade niet in Argentinië
Nieuws, Fair trade -

Crisis deert fair trade niet in Argentinië

BUENOS AIRES — Fairtradeproducten hebben niet meteen te lijden onder de internationale crisis, klinkt het in Argentinië. De productie en export groeien er gestaag.

dinsdag 7 februari 2012 16:16
Spread the love

“Een van de voordelen van fair trade is de stabiliteit van de vraag. De vraag is stabiel gebleven ondanks de crisis” in de ontwikkelde landen, zegt Javier González, manager van Norte Grande. De landbouwcoöperatie in de noordelijke provincie Tucumán telt 130 leden. De productie van 60 tot 100 ton honing per jaar gaat bijna volledig naar de EU en VS via fairtradekanalen.

Vorig jaar produceerde Norte Grande 70 procent meer dan in 2010 en ook de prijzen gingen omhoog, zegt González.

Veel concurrentie

Argentinië is een van ‘s werelds grootste producenten en uitvoerders van honing. “De bijeenteelt is doorgaans een complexe sector met veel concurrentie en veel informele arbeid. Kleine producenten hebben meestal geen kans. Daarom zijn de fairtradevoorwaarden zo goed voor ons”, zegt González.

“In plaats van subsidies te geven, erkennen sociaalbewuste consumenten met grote koopkracht in ontwikkelde landen de waarde van deze certificatie en treden toe tot het circuit. Op die manier blijft de vraag verzekerd”, zegt landbouwingenieur Mariano Salerno van de Fundación Fortalecer (Stichting Versterken), een stichting die fairtradeproducenten opleiding en financiële hulp biedt.

Volgens Salerno is de vraag stabiel omdat ze gebaseerd is op nauwe, duurzame banden. “Recente rapporten tonen dat fair trade trager groeit dan in voorgaande jaren, maar dat ze nog altijd groeit en gezond blijft omdat het een specifieke marktniche is.”

Boom

De fairtradesector beleeft een echte boom in Argentinië. Momenteel telt het land negentien producentenorganisaties die als fairtradeuitvoerders gecertificeerd zijn. Vier andere hebben een aanvraag ingediend.

Volgens een rapport van de Fundación Fortalecer voert Argentinië al thee, druiven, honing en bosbessen uit via fairtradekanalen. Appel-, sinaasappel-, tangerine- en peerproducenten verwachten dit jaar nog hun certificatie rond te hebben.

De stichting voorspelt dat de sector dit jaar met 40 procent groeit.

take down
the paywall
steun ons nu!