B61 kernwapen zoals er ca. 200 in Europa liggen.

Waakhondgroep in de VS: kernwapens in Europa zijn kosten niet waard

maandag 6 februari 2012 15:15
Spread the love

Een onafhankelijke waakhondorganisatie in de VS pleit voor de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens uit Europa. Of, als de Europese landen ze echt willen houden: laat hen meebetalen.

De laatste tijd is er veel te discussie over de besparingen in de VS en welke impact die zou kunnen hebben op het Amerikaanse kernwapenbeleid. Het Pentagon moet de volgende 10 jaar 487 miljard dollar besparen. Het nucleaire arsenaal lijkt een dankbare besparingspost: het onderhouden en modernizeren van kernwapens kost handenvol geld, terwijl het militaire nu er van steeds meer in twijfel wordt getrokken.

De Amerikaanse kernwapens in Europa ontbreken vaak in de discussie. Dat komt omdat de kosten van de stationering in Europa verbleken in vergelijking met de geplande uitgaven voor nieuwe strategic bombers en onderzeeërs bewapend met kernwapens.

POGO, Project on Government Oversight, dringt er nu bij Defensieminister Panetta op aan om de tactische kernwapens uit Europa terug te trekken. Dat zou, zo becijferde POGO, de Amerikaanse belastingbetaler, minstens 2 miljard dollar besparen.

De organisatie stelt de militaire bruikbaarheid van de kernwapens in vraag. Bovendien is de veiligheid van die kernwapens niet gegarandeerd. In dat verband verwijst de directeur van POGO in zijn brief aan Panetta ook naar de actie van Bomspotters in 2010, waarbij activisten tot bij de bunkers geraakten waar de kernwapens opgeslagen liggen en er beelden maakten:

“In 2010, a protest group penetrated the perimeter at Kleine Brogel Air Base in Belgium and found this fairly easy to do. An attacker could then use the reinforced shelter to buy time—something that must not be ceded to a terrorist. Resolving these and other security issues only adds to the overall costs.”

De kernwapens nog langer in Europa houden is onverantwoord, gezien de besparingen die vandaag nodig zijn, besluit POGO:

 “Given the magnitude of U.S. fiscal concerns, continuing to spend billions of dollars on weapons whose military efficacy is questionable at best and whose security is not assured is not justifiable,”

Project on Government Oversight stelt daarom voor de ca. 200 tactische kernwapens uit Europa terug te trekken. Of, als de Europese landen ze echt willen houden, hen ervoor te laten meebetalen.

Momenteel staan binnen de NAVO ook de Amerikaanse kernwapens in Europa ter discussie. Op de NAVO-top in Chicago op 20 en 21 mei zouden de NAVO-lidstaten het eens moeten worden over het eindresultaat van de NATO Deterrence and Defence Posture Review. Als de Europese lidstaten duidelijk maken dat de kernwapens weg mogen, zijn de VS bereid ze te verwijderen.

Ook de Belgische regering moet dus kiezen: België kernwapenvrij maken, of binnenkort meebetalen voor de kernwapens in Kleine Brogel?

Meer info:

“POGO Asks Panetta to Stop Funding B61 Nuclear Bombs in Europe”

“U.S. Tactical Nukes in Europe Not Worth the Cost, Watchdog Says”

De documentaire van Bomspotting over de veiligheidsrisico’s rond de kernwapens op Kleine Brogel vind je hier.

take down
the paywall
steun ons nu!