Libiërs wantrouwen nieuwe machthebbers
Nieuws, Afrika, Libië -

Libiërs wantrouwen nieuwe machthebbers

Benghazi — In het oosten van Libië raken steeds meer mensen gefrustreerd over de Nationale Overgangsraad. De economie doet het slecht en er circuleren hardnekkige geruchten over corruptie onder de nieuwe machthebbers. Communicatieproblemen, zegt de Overgangsraad zelf.

maandag 6 februari 2012 12:54
Spread the love

Vanuit Benghazi werd bijna een jaar gelden de opstand tegen de voormalige Libische dictator Muammar Khadaffi gelanceerd. Inmiddels is Khadaffi al meer dan drie maanden dood. Maar van de euforie van toen is niet veel meer te merken. De Nationale Overgangsraad die nu in Libië de lakens uitdeelt, ligt op haar beurt onder vuur in het oosten van het land. Twee weken geleden bestormden protesterende burgers het hoofdkwartier van de raad in Benghazi. Voorzitter Mustafa Abdeljalil moest langs de achterdeur de benen nemen.

De Libische economie heeft zich nog niet hersteld van de revolutie. Ambtenaren worden niet uitbetaald. De banken hebben zo weinig geld in kas dat ze klanten per maand en per rekening maar 2000 dinar (1140 euro) uitkeren.

De ooit zo bejubelde Overgangsraad heeft veel krediet verspeeld. Er gaan geruchten over corruptie en over de infiltratie van aanhangers van het voormalige regime. Over dat laatste aspect wordt stevig gediscussieerd. Veel Libiërs willen het  voorlopige bestuur en de toekomstige regering helemaal vrij houden van mensen die ooit voor Khadaffi hebben gewerkt, maar anderen voeren aan dat veel mensen vroeger in het regime meedraaiden omdat ze geen alternatief hadden.

Geloofwaardigheid aangetast

Het grote probleem is dat de raad veel in het ongewisse laat. “De Overgangsraad heeft zijn geloofwaardigheid verloren”, zegt Abdel Salam El Sherif, een advocaat en politiek activist. “Veel mensen sloten zich vorig jaar in het geheim bij de Overgangsraad aan omdat er nog aanhangers van Khadaffi rondliepen. Maar nadat Tripoli bevrijd was, onthulde de raad nog geen informatie over haar leden. Dan vraag je je af wie die mensen zijn en waarom hun namen geheim moeten blijven. We weten zelfs niet met hoeveel ze zijn. Elke keer als we de vraag stellen, krijgen we een ander antwoord.”

Volgens Fathi Baja, een van de oprichters van de Overgangsraad die nu het politieke comité voorzit dat het beleid van de raad uitstippelt, telt de raad 72 leden. Maar op de website van de Overgangsraad worden maar 66 leden opgevoerd. Die informatie dateert van 29 januari. De Facebookpagina van de raad meldde op 24 december dat er 42 leden waren; op 8 december was er dan weer nog sprake van 61 leden.

Betere communicatie

Baja, een voormalige docent politieke wetenschappen van de universiteit van Benghazi, geeft toe dat er fouten werden gemaakt. “De aanval op de kantoren in Benghazi maakten ons duidelijk hoe slecht de situatie was geworden. We hervormen nu de staatsmedia om beter te kunnen communiceren met de bevolking. Misschien hadden we dit al een maand geleden moeten doen, dan hadden we nu die problemen niet gehad.”

Baja legt er de nadruk op dat de Overgangsraad ontbonden zal worden na de verkiezingen in juni. Alle leden van de raad hebben beloofd zich geen kandidaat te stellen.

Volgens Baja is de veiligheidssituatie in het land momenteel de grootste uitdaging voor de raad. Plaatselijke milities vullen het vacuüm op dat ontstaan is door het wegvallen van de ordediensten van het oude regime. Volgens Baja probeert de raad die trend tegen te gaan.

Baja maakt zich ook sterk dat de Libische economie snel zal verbeteren. De overgangsregering bereidt een begroting waardoor er spoedig weer zal kunnen worden geïnvesteerd en er weer op een ordelijke manier lonen en subsidies kunnen worden uitgekeerd. Zelf worden de leden van de raad financieel niet beter van hun inzet, zegt Baja. Een salaris krijgen ze niet.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!