Volgens de Elektriciteitsraad van China, die de energiebedrijven van het land vertegenwoordigt, zal de steenkoolconsumptie van de Chinese elektriciteitscentrales dit jaar met 150 miljoen ton stijgen.
De eigen productie en import van steenkool moet daarom omhoog en de uitvoer van steenkool moet beperkt worden, zegt de raad.
De raad verwacht dit jaar bij de stroomproductie een capaciteitstekort van 30 tot 40 gigawatt. Vorig jaar waren er op piekmomenten tekorten van meer dan 30 gigawatt.
De tekorten zijn onder meer een gevolg van de aanhoudende economische groei die steeds meer energie vraagt. Vorig jaar steeg de energievraag met 11,7 procent, dit jaar zal die met bijna 10 procent stijgen naar 5,14 biljoen kilowattuur, voorspelt de raad. Het vermogen van de Chinese centrales zal dit jaar met 85 gigawatt aangroeien tot 1140 gigawatt.
China is de grote producent en consument van steenkool ter wereld. Het produceert 3,2 miljard ton, waarvan de helft naar elektriciteitscentrales gaat.
Sinds vorig jaar is het ook de grootste invoerder van steenkool; tot dan toe voerde Japan die rangschikking aan. China voerde 182 miljoen ton steenkool in en voerde 14 miljoen uit.
Volgens regeringscijfers heeft China vorig jaar zware inspanningen gedaan op het vlak van groene energie. Het vermogen voor zonne-energie verdrievoudigde, naar 3 gigawatt. Het vermogen van windenergie groeide met 47 gigawatt, en ook waterkracht levert steeds meer energie.
Maar tegelijk slaagt het enorme land er niet in om zijn steenkoolconsumptie, een belangrijke bron van CO2-uitstoot, te verminderen. Nog steeds komt bijna 70 procent van de energieproductie van steenkool.