Sport, Stampmedia, Afrika, Voetbal, Extrasport -

Valt Afrika Cup op een ongelukkig moment?

De Afrika Cup of Nations is vorige week van start gegaan. Veel clubs kunnen dus enkele weken geen beroep doen op hun Afrikaanse spelers. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat dit toernooi clasht met de kalender van de Europese competities.

zondag 5 februari 2012 10:44
Spread the love

De clubs moeten het een maand (of meerdere maanden indien spelers geblesseerd terugkeren) zonder hun Afrikaanse sterkhouders doen. Voor heel wat clubs uit de Engelse Premier League vormt dit een groot probleem omdat er traditioneel geen winterstop is in Engeland. De matchen volgen elkaar tijdens Kerst en Nieuwjaar in een hels tempo op, waardoor ploegen liever willen beschikken over de volledige breedte van hun kern. Alsof dat nog niet volstaat, moeten ze dan in januari nog eens spelers afstaan door de Afrika Cup. Zo moet Chelsea deze eerste cruciale fase van het seizoen het zonder Didier Drogba stellen. Manchester City mist de gebroeders Touré en Arsenal mist momenteel Gervinho. Voor deze ploegen is dit een aanzienlijke handicap in een titelstrijd die al te vaak door kleine details beslecht wordt…

Ook voor de spelers zelf is dit geen gemakkelijke situatie, want ze worden andermaal voor de keuze tussen broodheer en thuisland gesteld. Bij spelers met twee nationaliteiten, een Afrikaanse en een Europese, wordt van buitenaf vaak druk gezet om te kiezen voor het Europese land om zo maximaal mogelijk aantrekkelijk te blijven voor de Europese topclubs. De soap rond Mehdi Carcela is daar een recent voorbeeld van. Niet alleen zijn familie en vrienden hebben hem proberen te beïnvloeden, maar ook makelaars en zijn toenmalige club Standard. Carcela heeft er uiteindelijk weken over gedaan om de keuze van zijn hart te laten primeren op de carrièreplanning van zijn omgeving.
En dan is er ook nog sprake van fysieke overbelasting. Door de snelle opeenvolging van matchen komen spelers vaak vermoeid terug, maar worden ze toch meteen ingezet door hun club. Hierdoor zijn ze extra kwetsbaar voor blessures die een grote impact kunnen hebben op het verloop van hun seizoen, of erger (nog), van hun carrière.

Drogoplossing

Het lijkt dus niet meer dan normaal dat zoals voor elke editie van de Afrika Cup eraan gedacht wordt om dat toernooi in de zomer te laten doorgaan. Zo kan het Afrikaanse landenkampioenschap op hetzelfde moment als Europees kampioenschap plaatsvinden en is er geen probleem meer. Toch lijkt dat niet zo’n ideale oplossing.

Veel landen uit Centraal -en West-Afrika zouden de Afrika Cup niet kunnen organiseren omdat het regenseizoen van start gaat als onze zomer begint. Ook commerciële belangen spelen een rol, want als het EK samenvalt met de Afrika Cup, zullen ze de spotlights moeten delen. En dus ook de bijhorende financiële koek.

Globalisering

Het echte probleem is veel groter dan de ongelukkige timing van de Afrika Cup. Met het EK, WK, Gold Cup, Africa Cup, Copa America, Olympische spelen, … zijn er veel -misschien zelfs te veel- grote toernooien waar het ‘club versus country‘ conflict kan opspelen.In mei 2010 werd dan ook nog eens beslist om de Afrika Cup vanaf 2013 in onpare jaren te organiseren, waardoor er in de volgende 12 maanden twee Afrika Cups zullen plaatsvinden.

Net nu Michel Platini (UEFA) oppert dat het WK 2022 misschien tijdens de winter zal worden gespeeld, kan de tijd wel eens rijp zijn om werk te maken van de harmonisering van de toernooien op mondiaal niveau. De FIFA moet, in het grotere belang van de sport, alle partners rond de tafel brengen en de agenda’s voor eens en altijd op elkaar afstemmen. Want nooit werd er meer betaald voor spelers, nooit werden spelers in deze mate gezien als een investering en nooit was het voetbal commercieel aantrekkelijker. Toch werden spelers nooit zo uitgeperst als nu.

© 2012 – Extrasport – Xavier Sinnesael

take down
the paywall
steun ons nu!