In de vestiging in Aalter waar zaagdraad gemaakt wordt voor zonnepanelen moeten 387 jobs verdwijnen. Er zouden na de herstructurering nog amper een honderdtal werknemers overblijven. Marc Staelens van de socialistische vakbond ABVV-Metaal is wel geschrokken van de omvang van de herstructurering, maar zag de problemen wel aankomen.
“Wij werden eind vorig jaar al geconfronteerd met lege hallen, zo groot als voetbalvelden. De tijdelijke werkloosheid was zeer groot. De wereldcrisis en de afbouw van de subsidies voor zonnepanelen slaan hard toe”, zegt Marc Staelens.
In Europa zetten de twee grootste steungevers – Italië en Duitsland – het mes in de subsidies voor zonnepanelen. Ze deden dat vanuit de overtuiging die in heel Europa leeft dat ongenadig besparen de enige uitweg is uit de crisis. De productie van zonnepanelen viel daardoor zo goed als stil.
Aangetrokken door de mooie winstcijfers in dat segment van de markt hadden er zich de voorbije veel nieuwe spelers aangediend, wat zorgde voor een enorme overcapaciteit. “In onze geschiedenis hebben we nog nooit een markt zo zien verdwijnen”, zegt ceo Bert De Graeve.
Maar Aalter is niet de enige vestiging die in de klappen deelt. In totaal worden er 609 banen geschrapt. Wereldwijd verdwijnen 1.250 banen, onder meer ook in China. Ook in het technologiecentrum van Deerlijk verdwijnen 102 jobs.
“Dat is een verrassing want daar kampten we niet met tijdelijke werkloosheid. Ik vermoed dat men van de gelegenheid gebruikt maakt om nog snel te herstructureren volgens de oude regels van brugpensioen”, zegt Jan Maeseele van de christelijke vakbond ACV Metea. Door de hervormingen van de regering-Di Rupo wordt de brugpensioenleeftijd bij herstructureringen in 2013 al verhoogd tot 55.
Voor de werknemers van Bekaert die van de directie naar huis mochten, is het niet de eerste herstructurering. “Bekaert is een bedrijf dat permanent in herstructurering is. De vestigingen van Lanklaar en Hemiksem werden drie en vier jaar geleden al gesloten”, zegt Jan Maeseele.
Bekaert mag dan al kampen met een krimpende markt voor zonnepanelen, het bedrijf boekte in de eerste helft van 2011 nog altijd 144,3 miljoen euro winst. In 2010 bedroeg de winst 367,6 miljoen euro. Het bedrijf ontving de voorbije 5 jaar ook 16 miljoen euro innovatiesteun van de overheid. SP.A vraagt dat het bedrijf die steun terugbetaalt. De PVDA onthulde dan weer dat de nv Bekaert, de Belgische moedermaatschappij van de multinational, al vijf jaar lang geen belastingen op de miljoenenwinst betaalt.
De vakbonden spreken maandag in Kortrijk een gezamenlijke strategie af.
De herstructurering bij Bekaert is het zoveelste slechte nieuws over de Belgische economie. Dit jaar kondigden de internaitonale bedrijven Alcatel-Lucent, Nokia Siemens, Crown Cork en nu dus Bekaert al 1212 ontslagen aan.
Dat wijst er op dat de crisis hard toeslaat en ook zware gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid. De Belgische economie is nu ook officieel in recessie. In Vlaanderen steeg de werkloosheid in januari voor het eerst sinds 2010.