De Braziliaanse regering maakt zich sterk dat tijdens de zes weken van het WK 3,4 miljoen toeristen naar Brazilië zullen komen, goed voor 4 miljard euro aan inkomsten. De imagowinst en de enorme investeringen in infrastructuur zouden het Braziliaanse bruto binnenlands product tot 2019 met meer dan 0,4 procent per jaar doen stijgen.
Maar de kosten van alle voorbereidingen rijzen de pan uit en critici ergeren zich ook aan het gebrek aan transparantie bij veel beslissingen rond het WK. En zal het voetbal na 2014 nog hetzelfde zijn voor de Brazilianen?
Speculatiebeker
“Is het WK er voor de Brazilianen? Dit is een wereldbeker voor wie met vastgoed wil speculeren”, oordeelt Christopher Gaffney, een stedenbouwkundige van de Federale Universiteit van Fluminense. “De stadions zullen mooier zijn, maar voetbal, de meest democratische en populaire sport van het land, zal meer elitair worden.”
De meeste tickets voor de WK-wedstrijden in 2014 gaan 90 euro en meer kosten, onbetaalbaar voor de gemiddelde Braziliaan, argumenteert Gaffney. Net als in Zuid-Afrika zullen er wel ongeveer 300.000 goedkope tickets van 20 euro op de markt gebracht worden voor Braziliaanse fans. Er komen ook kortingen voor zestigplussers en er worden 100.000 tickets gereserveerd voor indianen en arme Brazilianen.
Maar na afloop van het toernooi zullen voetbaltickets steeds duurder worden, voorspelt Gaffney. Dat is volgens hem af te lezen aan de “faraonische” voetbaltempels die gebouwd worden, “de uitdrukking van een plan om van het voetbal een elitesport te maken.”
Duurste WK ooit
Volgens de Braziliaanse regering zal de bevolking nog jarenlang kunnen profiteren van de rijke erfenis van het WK, maar Gaffney oordeelt dat het eerder om extra schulden gaat. “Dit wordt het duurste WK ooit.”
Van de twaalf stadions die gebouwd of verbouwd worden voor het WK in Brazilië, worden er negen met openbare middelen gefinancierd. In 2010 werden de totale kosten van die investering op 2,3 miljard euro geschat; inmiddels is dat bedrag al gestegen tot 3 miljard euro.
De verwachte private investeerders zijn niet opgedoken, waardoor ook het onderhoud van de stadions na het WK grotendeels voor rekening van de overheid zal zijn. De onderhoudskosten lopen hoog op omdat er gekozen is voor stadions die stroom halen uit zonnepanelen en ook verder voorzien zijn hypermoderne, vaak uit Europa geïmporteerde technologie. “De jaarlijkse onderhoudskosten bedragen 10 procent van de waarde van dergelijke stadions. Dat betekent dat we na tien jaar nog een tweede stadion zullen hebben betaald”, zegt Gaffney.
Gaffney acht de kans groot dat de stadions na het WK onderbenut zullen worden. Dat is nu het geval in Zuid-Afrika, waar het laatste WK plaatsvond.
Sociale kosten
Bovendien brengt het WK ook sociale kosten met zich mee, die van de Wereldbeker een “Beker van de Uitsluiting” kunnen maken. Voor de bouw of de verbetering van de stadions en de nodige transportinfrastructuur moesten veel arme gezinnen verhuizen. In de buurt van het Maracanástadion in Rio de Janeiro zijn bijvoorbeeld al 400 gezinnen vertrokken voor de bouw van een nieuw parkeerterrein. De gezinnen werden naar een verafgelegen buitenwijk overgebracht waarmee ze helemaal geen band hebben. Gaffney schat dat er in heel Rio uiteindelijk 30.000 mensen zullen moeten verhuizen voor het WK.
Brazilië heeft voor de komende jaren nog veel meer hooi op de vork genomen. In 2013 organiseert het land al de Confederatiebeker, een kleiner internationaal voetbaltoernooi en in 2016 vinden in Rio de Janeiro de Olympische Spelen plaats.
– – – – – – – –
Auteur: Fabiola Ortiz