Verslag, Nieuws, België, Watmet -

Valsspelen met stakingsfoto’s

Wat doe je als de realiteit niet overeenkomt met het beeld dat je wil schetsen over de staking: de realiteit vervormen natuurlijk. Dat is precies wat Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws deden met de foto's over de algemene staking op hun voorpagina.

dinsdag 31 januari 2012 17:55
Spread the love

Over de algemene staking van 30 januari woedde in de media al wekenlang een heuse propagandaoorlog. Enkele schampere stakers merkten op dat het een jaar geleden in Egypte net zo moest geweest zijn. Volgens de Egyptische media waren de betogers op het Tahrirplein een klein groepje dat geen aansluiting vond met de meerderheid van de Egyptenaren. Volgens die Egyptische media heerste er rust en orde in het land, de stakingen en acties werden nauwelijks opgevolgd, en wie toch staakte was niet meer dan uitschot, vervreemd van de rest van de samenleving. Waar hebben we dat verhaal nog gehoord? Juist.

En weet u wat, net als in Egypte schuwen die media het niet om met de waarheid een loopje te nemen. Of wat moeten we anders denken van de vervalste foto’s op de voorpagina’s van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

DeWereldMorgen.be
Foto voorpagina Nieuwsblad

DeWereldMorgen.be
Foto voorpagina Het Laatste Nieuws

U ziet het juist, beide kranten gebruikten dezelfde foto maar monteerden er een tweede foto bovenop.

Dat het echt wel gaat om dezelfde foto blijkt uit de tekening van het vuur, die identiek is in beide foto’s.

DeWereldMorgen.be

Als je goed begint te kijken naar de foto op de voorpagina van Het Laatste Nieuws, dan merk je dat de twee mannen op de voorgrond ook in de achtergrond voorkomen. Dat merk je het best bij de gemaskerde man, zoals je dat hieronder kan zien.

DeWereldMorgen.be

Die van Het Nieuwsblad zijn iets creatiever geweest.

Een persagentschap leverde hen een foto van een staker die vermomd als Di Rupo actie voerde in Bergen. Zoals je hieronder kan zien stond die foto ook in De Tijd, daar zie je dat het gaat om een ludieke actie. Bij Het Nieuwsblad zullen ze geoordeeld hebben dat het beeld wat te sympathiek was en niet overeenkwam met het beeld dat ze wilden creëren van de staking. Ze zijn dus aan het fotoshoppen gegaan en hebben de als premier vermomde staker gemonteerd bij de grimmige beelden van een brandend vuur.

DeWereldMorgen.be

Over de foto van het vuur valt ook nog op te merken dat het in realiteit ging om een uit de kluiten gewassen kampvuur. De foto van het vuur is gemaakt vanuit een kikvorsperspectief, waardoor het vuur plots veel indrukwekkender wordt. Op een andere foto, uit de dezelfde reeks, die je kan vinden op de website van het Nieuwsblad zie je dat het niet gaat om een hoog opslaand vuur, maar om een klassiek kampvuur met houten paletten.

DeWereldMorgen.be

Ook De Morgen kon het niet laten. Bij het artikel over “We Strike Back” van Vooruit.be en DeWereldMorgen.be plaatste ze een geënsceneerde foto van een vechtend stakerspiket.

DeWereldMorgen.be

Ze zijn eerlijker dan Het laatste Nieuws en Het Nieuwsblad en geven de lezer mee dat het gaat om een geënsceneerde foto,… maar dan moet je dus wel het bijschrift lezen. Wat die foto staat te doen bij een evenement waar men op zoek ging naar “nuance in het stakingsdebat” is evenwel een groot raadsel,… of toch niet?

take down
the paywall
steun ons nu!