Presidenten komen met strategie voor duurzame ontwikkeling
Verslag, Nieuws, Wereld, Milieu -

Presidenten komen met strategie voor duurzame ontwikkeling

NEW YORK — Een VN-panel van staatshoofden en andere hoge vertegenwoordigers heeft een langverwachte strategie gelanceerd met 56 aanbevelingen op het gebied van wereldwijde duurzaamheid.

dinsdag 31 januari 2012 22:09
Spread the love

De voorstellen zijn gisteren gepresenteerd in Addis Abeba door de voorzitters van het panel, de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en de Finse president Tarja Halonen.

Het panel stelt onder andere voor om ecologische vooruitgang te meten met een nieuwe Duurzame-ontwikkelingsindex, om een Raad voor Wereldwijde Duurzame Ontwikkeling op te richten die de huidige VN-commissie moet vervangen, en om een Wereldwijd Fonds voor Onderwijs in het leven te roepen. Er moet een nieuwe “groene revolutie” komen om grondstoffengebruik te verminderen en de productiviteit te verdubbelen. Met een jaarlijks wetenschappelijk rapport moet de kennis uit verschillende sectoren worden geïntegreerd.

“Ik heb duurzame ontwikkeling als eerste prioriteit gekozen voor mijn tweede termijn”, zei secretaris-generaal Ban Ki-moon bij de presentatie. “Zowel wetenschap als economie laten zien dat de huidige koers niet duurzaam is.”

Crisis

Het panel werd anderhalf jaar geleden opgericht, met daarin 22 huidige en voormalige staatshoofden en bewindvoerders, plus vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de civiele samenleving. Zuma vertelde journalisten dat beleidsmakers in deze crisistijden hongerig zijn naar nieuwe ideeën. “Ons rapport maakt duidelijk dat duurzame ontwikkeling belangrijker is dan ooit, gegeven de meervoudige crises in de wereld.” Volgens Halonen moet de uitroeiing van armoede en het vergroten van gelijkheid de prioriteit voor de wereldgemeenschap blijven.

Het rapport, met de titel Veerkrachtige mensen, veerkrachtige planeet, wil een “nieuwe blauwdruk” geven voor “duurzame ontwikkeling en CO2-arme welvaart”. De voorstellen zijn ingedeeld in drie gebieden: mensen de mogelijkheid geven om duurzame keuzes te maken; toewerken naar een duurzame economie; en de instituties versterken om duurzame ontwikkeling te ondersteunen.

De voorstellen zullen worden besproken op de VN-Conferentie over Duurzame Ontwikkeling in Brazilië (Rio+20), in juni.

– – – – – – – –
Auteur: Thalif Deen

take down
the paywall
steun ons nu!