Vertrek 5u15 aan Vooruit
Nieuws, België, ABVV, ACV, Gent, De vooruit, Gent, Stakingspost, Kunstenaars, Volvo Cars Gent, Staking 30 januari, We Strike Back -

‘We strike back’ aan het piket

GENT - Op de ochtend van de algemene staking trokken enkele kunstenaars samen met kunstencentrum Vooruit en DeWereldMorgen.be naar de stakingsposten. De Vooruit organiseert maandag ook een open debat met als naam ‘We strike back’ over de staking. ’s Avonds brengen de kunstenaars hun ervaringen in de theaterzaal. Wij gingen naar een stakingspost.

maandag 30 januari 2012 16:55
Spread the love

De kunstenaars maakten in de vroege uurtjes hun eerste contact aan de stakingspost van Volvo Cars in Gent. Ze werden ingewijd in een voor hen relatief onbekende wereld: stakingsposten met de bijbehorende vuurtjes bemand door vakbondsafgevaardigden en -militanten en stakende arbeiders.

De koude duisternis in de vroege ochtend worden gebroken door de rook, de drank en de overheersende groene, rode en blauwe jasjes. Een rustige en gemoedelijke sfeer heerst. Het contact tussen de kunstenaars en de vakbonden loopt eerst wat stroef.

Ze proberen zich wat te mengen in de gesprekken en hopen wat antwoorden te verzamelen over het ‘waarom’ van de staking. Na een halfuurtje lijkt er al sprake van integratie: de kunstenaars lopen al rond met een jasje en een pet, en mogen zich mengen in de sfeer van de staking. De ontwenningskuur heeft dus gewerkt. Een goede inleving is ook nodig, want ’s avonds wordt een vertolking van de stakingsdag verwacht op het podium van Vooruit.

Nationale staking

Aan de Havenlaan in Gent wordt er vandaag volop gestaakt. Aan de stakingspost van Volvo Cars verzamelen militanten zich rond het vuur: de sfeer zit er, ondanks de vrieskou, goed in. Er komen maar enkele mensen opdagen aan de poort van de autoproducent en een beetje verder komt er bij staalreus ArcelorMittal zelfs niemand binnen. De vakbonden spreken van een geslaagde staking die heel rustig is verlopen. Hopelijk zorgt zij voor veranderingen, anders volgt er een nieuwe staking.

Hoofddélégué Philippe Deschryver van het ABVV verklaart dat de staking hier goed opgevolgd is. Er zijn maar weinig werkwilligen en alles verloopt zeer rustig. Deschryver vertelt dat de werkdruk hoog is. “In deze fabriek met bandwerk komt elke zestig seconden een auto voorbij, de stress is dus zeer hoog. Er werken heel wat oudere werknemers die de werkdruk nauwelijks kunnen bijbenen. Als men ook aan het tijdskrediet gaat morrelen, vormt het einde van de loopbaan een groot probleem in een autofabriek. We zullen de discussie aangaan met de directie, er moet een stevig plan op poten gezet worden en de regering zal wijzigingen moeten doorvoeren.”

BBTK-hoofdafgevaardigde Marleen De Vleeschauwer loopt gespannen rond aan de poort van ArcelorMittal. Zij moet met haar achterban de bedienden tegenhouden. Ze heeft een lijst bij zich met de mensen die de staalreus op een laag pitje draaiende moeten houden, de rest komt er vandaag niet in.

“Wij staken vandaag tegen alle maatregelen die de regering genomen heeft zonder sociaal overleg. Ze treffen zowel de jonge als de oudere mensen. De jongeren krijgen de kans niet om in te schuiven. De ouderen moeten een stuk langer werken. Ons indexsysteem is een belangrijk punt op de agenda. Vandaag wordt ook lenen moeilijker. Ze laten steeds de werkende mensen opdraaien voor de problemen. Dat ze maar eens op een andere manier aan geld geraken. ArcelorMittal betaalt bijvoorbeeld slechts vijfhonderd euro belastingen per jaar”, meent Devleeschauwer.

“Laat ook eens de banken betalen, zij geven zichzelf enorme bonussen, ze spelen dagelijks met ons geld. Ze schaffen rommelkredieten aan en als het fout loopt, mogen wij ervoor opdraaien.”

Het ABVV is over het algemeen tevreden over de staking. “Vanmorgen zijn enkele mensen binnengegaan om de veiligheid en de continuïteit te garanderen. Daarnaast zijn er vier à vijf werkwilligen. Momenteel wachten we de eerste bedienden op.”

Bij de collega’s van het ACV klinkt hetzelfde. “We willen niet dat de werknemers moeten opdraaien voor de maatregelen van de regering om uit de crisis te geraken. Wij willen graag opnieuw overleggen en pleiten voor een grondige verandering van de besparingsmaatregelen.” Ook zij noemen deze staking geslaagd.

In de namiddag gaan de kunstenaars volop repeteren om hun ervaringen van deze nationale stakingsdag zo goed mogelijk weer te geven. ‘s Avonds kan iedereen komen kijken in de theaterzaal van Vooruit naar hun impressies.

Het trio van de Beren Gieren probeert hun ervaring te vertalen in instrumentale muziek. Leentje Vandenbussche, Peter Aers en de zussen Stefanie en Barbara Claes vullen het podium met hun theatertalent. Voorts wordt deze avond in goede banen geleid door VRT-journaliste Lisbeth Imbo.

take down
the paywall
steun ons nu!