Stakerspost aan Gent Sint-Pieters
Verslag, Nieuws, België -

Update: Algemene staking: eerste gegevens, eerste reacties

De grote krachtmeting van de vakbonden met de regering begon zondagavond om 22u toen het spoor volledig plat ging. Maandagochtend werden de drie havens stilgelegd. Op Zaventem is er hinder. In de meeste grote bedrijven wordt gestaakt. De uitzendingen van de openbare omroep ondervinden deze keer geen gevolgen van de staking.

maandag 30 januari 2012 08:26
Spread the love

N-VA-voorzitter Bart De Wever had zondag nog de hoop uitgesproken dat er in de Antwerpse haven maandag gewoon gewerkt zou worden, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. “Alle havens – Zeebrugge, Gent en Antwerpen – liggen plat. Er zijn geen havenarbeiders aan het werk”, zegt Marc Loridon van BTB-ABVV.

“Om 8u passeren we nog langs het aanwervingslokaal in Antwerpen – het ‘kot’ – om daarna op de Paardenmarkt te gaan ontbijten. We blokkeren geen toegangswegen. Dat was ook niet nodig. Bart De Wever heeft bewezen dat hij alvast de Antwerpse havenarbeiders niet kent. De havenarbeiders zijn ook ongerust door die éne zin in het regeerakkoord over de ‘modernisering van de havenarbeid’, die er in kwam onder druk van de havenpatroons. Tot nu toe kregen wij van minister van Arbeid Monica De Coninck geen antwoord op onze vraag wat dat betekent”, aldus Loridon.

Chemie in Antwerpen

In de haven wordt ook gestaakt in de grote chemiebedrijven. “Om veiligheidsredenen kunnen we die fabrieken niet volledig stilleggen, maar er kwamen opvallend weinig mensen opdagen”, zegt Bruno Verlaeckt van de Algemene Centrale in Antwerpen.

De vakbonden sloten deze keer niet de Havenlaan af. “We kozen er voor om een piket te plaatsen voor de bedrijven. Nee, niet onder druk van Bart De Wever. Die beslissing namen we al twee weken geleden. Staken is een grote stap voor veel mensen, maar toch vonden onze afgevaardigden nergens tegenwind op de vloer. Meestal hadden ze maar twee woorden nodig om de mensen mee te krijgen. Het is niet omdat er op Twitter wat kritiek komt, dat de gewone mensen dit regeerakkoord pikken”, zegt Verlaeckt.

In de metaal- en textielsector zijn het vooral de grote bedrijven waar gestaakt wordt. “Dat is bij de meeste stakingen zo. Heel wat grote ondernemingen gaan volledig plat”, zegt Walter Cnop van ACV-Metea. Bij Volvo in Gent waren er slechts een viertal vrijwilligen, aldus onze reporter ter plaatse.

Zaventem

Ook de luchthaven van Zaventem ondervindt deze keer heel wat hinder van de staking. “Bij Brussels Airlines staat veel volk bij het piket. Zelfs personeelsleden die vandaag niet moesten werken, zijn langsgekomen. We hebben een paar vluchten laten vertrekken waarvan de bemanning op doorreis was. Een aantal vluchten werd wel al geschrapt”, zegt Marijke Persoone van LBC-NVK. De pensioenhervorming heeft grote gevolgen voor het cabinepersoneel.

Bij het spoor is de staking algemeen. Er rijden geen treinen. Ook bij De Lijn zorgt de staking voor grote hinder. In Gent rijden geen bussen en trams. In Antwerpen zijn er nauwelijks trams. In de andere provincies rijdt minder dan één bus op drie.

VRT

In tegenstelling tot de staking van 22 december zendt de openbare omroep deze keer normaal uit. “Omdat er zo’n grote stakingsbereidheid was, hebben wij voorgesteld om slechts op 1 tv-net en twee radionetten uit te zenden. De directie heeft dat na een lange discussie geweigerd. Dat is spijtig want daardoor kiest de directie kant in een belangrijk conflict in de samenleving. Maar onze druk haalt wel iets uit. Het tv-journaal van zondag was toch al iets objectiever over de staking”, zegt Luk Vandenhoeck van de socialistische overheidsvakbond ACOD. 

Er komt ook geen minuut stilte. “Dat hebben wij dan weer geweigerd. We zijn hier niet in Japan waar ze uit protest eens een zwarte armband mogen dragen. Een minuut stilte dat doe je bijvoorbeeld uit solidariteit als Sabena failliet gaat. Niet als er een algemene staking is”, aldus Vandenhoeck. Aan de ingang van de VRT staat wel een stakerspost. Verschillende personeelsleden zijn aan het staken.

take down
the paywall
steun ons nu!