Stakerspost voor het KA Kapellen (foto: ACOD-Antwerpen)
Nieuws, Economie, Antwerpen, Lokaal, Onderwijs, Antwerpen, Stedelijk Onderwijs, GO!, Staking 30 januari, Stakerspost -

Leerkrachten in stakerspost voor schoolpoort

ANTWERPEN - In de regio Antwerpen was de staking in het onderwijs goed voelbaar. Tientallen scholen waren gesloten en andere draaiden op halve kracht. Voor enkele scholen stonden stakersposten. Op een school in Hoboken kwam het daarbij tot een kleine confrontatie.

maandag 30 januari 2012 14:55
Spread the love

De Antwerpse scholen zijn tijdens de algemene staking van 30 januari een oase van rust. Op veel scholen dagen hooguit enkele leerlingen op, want er staken veel leerkrachten. Thuis of op de stakersposten.

Walter Hens, provinciaal secretaris voor ACOD-Antwerpen: “De staking is een groot succes in het stedelijk onderwijs in Antwerpen. Tientallen stedelijke basisscholen zijn gesloten. In basisscholen als Villa Stuivenberg staakt 87 procent van de leerkrachten. In secundaire stadsscholen is dat een stuk minder.”

In het GO!, het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, voert men zelfs actie. “Voor het KTA Lier deelden we rode appels uit”, zegt de vakbondssecretaris. “We deden dit omdat er in deze school weinig vakbondswerking is.” Voor KA Kapellen stond dan weer een kleine stakerspost die de mensen uitnodigde om zich bij de stakers aan te sluiten.

Voor de schoolpoort van BS De Schakel in Hoboken was er een blokkade van vakbondsmensen. Hens: “Onze militanten spoorden mensen aan om niet naar binnen te gaan. Toen ontstonden er wat problemen. We hebben één extra persoon gestuurd om de rust terug te doen keren. Sindsdien is het er opnieuw kalm.”

“Enkel in het GO! waren er zulke acties. De stakersposten aan deze scholen zijn op eigen initiatief ontstaan”, vervolgt Hens. “Wij hebben geen oproep gedaan om piket te gaan staan voor de schoolpoorten. Met het mobiliteitsprobleem van een algemene staking kun je eigenlijk moeilijk actie voeren.”

In het hoger onderwijs beperkte de acties zich tot solidariteitsacties. Bij de Katholieke Hogeschool Kempen, bijvoorbeeld, werd slechts een symbolisch uur gestaakt. In de centra voor volwassenonderwijs (CVO) is de staking zelfs nauwelijks voelbaar.

take down
the paywall
steun ons nu!