Gents lichtfestival: pervers volksvermaak

Gents lichtfestival: pervers volksvermaak

maandag 30 januari 2012 15:03
Spread the love

Het Gentse lichtfestival is symptomatisch voor de geestelijke leegte van onze tijd. Tegen de achtergrond van een economische systeemcrisis en de klimaatopwarming en daags voor de nationale staking is het festival niet meer dan pervers volksvermaak. 

De media berichten unaniem over het ‘succes’ van de tweede editie van het festival, aangezien honderdduizend mensen uit binnen- en buitenland naar Gent zouden zijn afgezakt om de lichtshow te bekijken.

Maar de druk op de stad is groot. Restaurantuitbaters registreren trillend bestek en borden van de horden die de Gentse binnenstad de afgelopen vier dagen teisterden. Waar Europa zich aan het opmaken is voor ongezien grote volksopstanden uit protest tegende afhandeling door onze regeringsleiders van de economische crisis, lijkt Gent de afgelopen dagen het toneel geweest te zijn van een gevaar waar Ortega y Gasset honderd jaar geleden al op wees: de opstand der horden. De domme volksmassa die zijn geestelijke leegte etaleert in een vier dagen durende flashmob van het onbenul.

Tienduizenden mensen proberen met de auto de stad te bereiken. Aangezien de parkings vol zijn, zijn lange files met auto’s met draaiende motor in de straten van Gent het gevolg. Deze wolk van uitlaatgassen doet Gent lijken op een Aziatische stad waar je de behoefte ervaart een mondkapje op te doen. Bussen en trams zitten overvol en zelfs de troittoirs kunnen de hoeveel bezoekers amper aan.

Is dit dan waar de wereld op dit moment behoefte aan hebben? Projecties van vrolijke tafereeltjes op historische gebouwen? Blauwe vogels in bomen? Een tempelpoort van licht? De esthetische waarde ervan is immers uiterst beperkt. Het komt niet verder dan een matig gevoel van  “Mooi hè?”

Schrikbarend vind ik de unanimiteit waarmee dit festival bejubeld wordt, alsof we intussen volledig aan een postkapitalistische verstandsverbijstering zijn gaan lijden. De almacht van het economistisch denken en de geestelijke leegte die daarmee gepaard gaat – dát is toch wat ons in deze systeemcrisis heeft gebracht? Het perverse energieverbruik, de vleesconsumptie, de almacht van de auto; dat waren toch de dingen die we moesten bestrijden om de klimaatopwarming tegen te gaan? Geven we deze kritische inzichten op om op zondag met onze auto uit het platteland naar Gent te komen rijden om stoofvlees-friet te eten en lampjes te bewonderen die terzelfdertijd nog eens flink aan onze schaarse energiebronnen aan het zuigen zijn? Laten we nog wat vuurwerk in de lucht knallen! And the band plays on.

Stad Gent, bespaar uw inwoners alstublieft dit perverse bourgeoisfeestje. Gent probeert zich altijd te profileren als stad van het protest en de vrijdenkerij. Met een lichtfestival profileert te stad zich als de slaafse volgzaamheid voor laatkapitalistische waarden. Bevrijd ons van de geestelijke armoede.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!