Verslag, Nieuws, België -

Gentse deurwaarder zoekt werkgevers die stakers willen intimideren

Staken mag dan al een recht zijn. Bij iedere staking leveren de werkgevers een juridische veldslag om de gevolgen van de staking te beperken. Een Gentse gerechtsdeurwaarder schreef zelfs een mail naar potentiële cliënten met de uitnodiging hen te helpen “de rechten van de werkwillenden en van de werkgevers te vrijwaren”.

zondag 29 januari 2012 14:27
Spread the love

Werkgeversorganisatie Unizo dreigt met rechtszaken tegen stakersposten. Het Verbond van Belgische Ondernemingen vraagt dat de overheid er voor zorgt dat iedereen die dat wil, kan werken. N-VA-voorzitter eist dat de politie wordt afgestuurd op stakersposten.

Kandidaat-gerechtsdeurwaarder Cedric Vergauwen ziet daar wel brood in en stuurde een mail naar potentiële cliënten dat zijn kantoor paraat staat: “Zoals wij in het verleden hebben ervaren, kan een snelle en intelligente tussenkomst door de gerechtsdeurwaarder de rechten van de werkwillenden en van de werkgevers vrijwaren. Om deze reden houden wij ons, als grootste Gents gerechtsdeurwaarderskantoor met 3 titels, standby om op uw verzoek of op verzoek van uw cliënten snel te kunnen tussenkomen.”

Advocaat Ivo Flachet van Progresslaw.net kreeg de reclamemail ook in zijn mailbox. “Titels slaat blijkbaar op het aantal gerechtsdeurwaarders dat klaar staat en niet op een eventuele beschikking van de rechter. Dat betekent dat die gerechtsdeurwaarders zonder beschikking naar de stakersposten zullen trekken op vraag van een werkgever om vast te stellen of werkwilligen aan de slag kunnen. Dat is niet anders dan pure intimidatie. Men hoopt dat de aanwezigheid van een deurwaarder de actievoerders afschrikt”, aldus Ivo Flachet.

ProgressLaw zette zelf een opsomming van de tien basisrechten van de staker op hun website. Over de komst van de deurwaarder staat daar: “Stakers die geconfronteerd worden met een deurwaarder, mogen alle contact met hem mijden en zijn niet verplicht hem bijstand te verlenen. Best zegt men niets aan een deurwaarder.”

En over stakersposten: “Het stakingsrecht houdt ook in dat men bijkomende acties mag ondernemen om de collectieve actie te doen welslagen : stakingspiketten, zoningpiketten, bezettingen, solidariteitsstakingen, enz …”

take down
the paywall
steun ons nu!