mediActivista

 

 

 

 

Opinie, Nieuws, Afrika, Politiek, Senegal, Youssou N'Dour, Presidentsverkiezingen Senegal -

Youssou Ndour voor president: symbool van het nieuwe Senegal?

Na veel twijfels en speculaties over zijn politieke engagement besloot Youssou Ndour begin januari om zich kandidaat te stellen voor de Senegalese presidentsverkiezingen van 26 februari. Hij verraste hiermee vele politieke actoren in binnen- en buitenland, maar tegelijk is zijn kandidatuur een logisch gevolg van zijn sociale engagement voor verandering in Afrika en Senegal.

zaterdag 28 januari 2012 15:05
Spread the love

Youssou Ndour heeft zich meermaals kritisch uitgelaten over de gang van zaken in Senegal: over het beleid van huidig president Abdoulaye Wade, diens poging om de grondwet te veranderen en de excessieve uitgaven van de regering die volgens Youssou Ndour niet in verhouding staan tot de levensstandaard van het volk.

Muzikant, maar ook politicus?

Youssou Ndour is een self-made man. Hij ging nooit naar school, maar werd toch een wereldberoemd muzikant en succesvol zakenman die de grootste mediagroep van Senegal bezit. Het is de eerste keer sinds de onafhankelijkheid van Senegal dat een niet-intellectueel zich kandidaat stelt voor het presidentschap.

Ndour geniet de sympathie van het volk als muzikant, maar niet meteen als politicus. Critici vinden dat hij het beter bij entertainment houdt omdat politiek te hoog gegrepen zou zijn voor iemand als hem. Volgens zijn concurrenten is hij niet in staat om de complexiteit van een staat te begrijpen of te beheren. Hij heeft bovendien geen politieke partij rond zich, maar een beweging, en die zou niet goed voorbereid zijn om als geoliede campagnemachine op te treden. Tot slot zou hij geen duidelijk politiek programma hebben.

Het nieuwe Senegal

Het blijft uitkijken of Youssou Ndour de Senegalezen voor 26 februari kan overtuigen dat hij de klus als president kan klaren. Los daarvan kan zijn kandidatuur op zich al gezien worden als een sterk signaal, een symbool van het nieuwe Senegal waar velen van dromen in het land.

De laatste jaren hebben vele jongeren zich tegen de politici en de traditionele leiders gekeerd. Ze vinden dat hun leiders alleen in eigen belang handelen en de ontwikkeling van het land in de weg staan. Deze sentimenten worden versterkt door de verschrikkelijke beelden van de vele jonge Senegalezen die het leven laten in de woestijn of op zee, op zoek naar geluk in Europa.

Tegen die achtergrond is de kandidatuur van Youssou Ndour een uitdaging voor het gevestigde politieke establishment. Hij komt zelf uit een arme familie en arme buurt van de hoofdstad Dakar en velen identificeren zich met hem als rolmodel en het bewijs dat iedereen het kan maken. Bovendien heeft hij de reputatie om zijn werk heel serieus te nemen en zorgt hij ook voor heel wat werkgelegenheid in Senegal.

Kasten

Anderzijds schopt zijn kandidatuur ook tegen de schenen van de Senegalese sociale en culturele conventies. De Senegalese samenleving is namelijk opgebouwd uit kasten en Ndour behoort de ‘griot’ artiesten kaste, die door velen als een lagere kaste wordt gezien. Dit zou wel eens een groot obstakel kunnen zijn voor hem tijdens de verkiezingen. De Senegalese samenleving is in volle verandering, maar de traditionele leiders zijn nog altijd invloedrijker dan de politici. Vooral op het platteland zullen mensen overtuigd kunnen worden om niet op griot Youssou Ndour te stemmen. In de grote steden speelt dit echter veel minder en zullen sommigen juist op hem stemmen om zo de kastenmentaliteit te veranderen.

Met zijn kandidatuur is Youssou Ndour het gezicht geworden van al diegenen die niet bij de elite horen en op een andere manier aan politiek willen doen, niet om rijk te worden maar uit engagement en in het belang van iedereen. De toekomst zal uitwijzen of hij de meerderheid van de Senegalezen hiervan kan overtuigen en de kans krijgt om de idealen van het nieuwe Senegal waar te maken.

Omar Ba

Omar Ba is Senegalees en coördinator van het Afrikaans Platform. Hij schrijft deze opinie in eigen naam.

take down
the paywall
steun ons nu!