Nieuws, Cultuur, Lokaal, Congo, Leopold II, Antwerpen, Antwerpen Centraal, Roze negers, Ons koloniaal verleden, Kunsttentoonstelling, 'Zouf', Daan Verzele -

Roze negers van chocola

ANTWERPEN - Momenteel loopt er in het Centraal Station een spraakmakende kunstententoonstelling. Dit gebouw is opgetrokken onder koning Leopold II, toen België één van de industriële grootmachten van de wereld was. Die positie had ons land niet alleen veroverd met zijn industrie en handel, maar ook dankzij zijn kolonie Congo. Deze bracht koning Leopold II immers veel (bloed)geld op.

vrijdag 27 januari 2012 16:40
Spread the love

De jonge kunstenaars ‘Zouf’ en Daan Verzele kozen dit koloniale gegeven als het centrale thema van hun kunsttentoonstelling in het Centraal Station. 

Geboren twee generaties na de onafhankelijkheid van Congo in 1960 en zesduizend kilometer van Congo verwijderd, gingen deze jonge twintigers vanuit een heel persoonlijk perspectief een analyse van deze geschiedenis maken.

Aan de hand van flarden en fragmenten, interpretaties en harde feiten, willen zij graag ons bewustzijn over deze kwestie delen met een zo groot mogelijk publiek.

“Wij hopen met deze tentoonstelling meer bewustzijn en begrip op te wekken, vooral bij de jongere generatie, zodat de herinnering en de lessen die we uit ons collectief koloniaal verleden moeten trekken, niet verloren gaan”, aldus de kunstenaars Zouf en Daan Verzele bij de vernissage van de tentoonstelling donderdagavond in Antwerpen.

* Openingstijden tentoonstelling ‘Roze Negers van Chocola’ in het Antwerpse Centraal Station: 27, 28 en 29 januari 2012 telkens van 10 tot 20 uur.

take down
the paywall
steun ons nu!