Europese actie op 29 februari: “Nieuw verdrag beperkt democratie”
Verslag, Nieuws, Wereld, Europa, Europees vakverbond -

Europese actie op 29 februari: “Nieuw verdrag beperkt democratie”

“De Internationale Arbeidsorganisatie wijst de Duitse loonmatiging aan als oorzaak van de crisis. Griekenland hangt over de rand van de ravijn, in Spanje stijgt de werkloosheid tot 23 procent. Hoeveel aanwijzingen heb je nodig dat deze Europese besparingspolitiek niet werkt”, zegt Bernadette Ségol van het Europees Vakverbond dat woensdag actie voerde aan het Schumanplein in Brussel.

woensdag 25 januari 2012 19:12
Spread the love

Bij het Europees Vakverbond (EVV) maken ze zich zorgen over het resultaat van de Europese top van maandag 30 januari. Op tafel ligt het nieuwe begrotingsverdrag dat op de vorige top door 26 lidstaten ondertekend werd.

“Zo wordt de besparingspolitiek in een verdrag vergrendeld. Burgers verliezen dan het recht om voor een bepaald beleid te stemmen. Ook het basisrecht van werknemers – vrije loononderhandelingen – wordt aan banden gelegd. In Groot-Brittannië zien we al de gevolgen van dit beleid. De openbare diensten verkommeren, de werkloosheid – vooral bij jongeren – stijgt en de economie krimpt”, zegt Brendan Barber van de Britse vakbond TUC.

“De populariteit van Sarkozy zit op een dieptepunt door die sociaal-economische keuzes. Werknemers moeten de hele tijd inleveringen slikken. Onze loonkosten zouden te hoog zijn in vergelijking met Duitsland. Terwijl steeds meer experten die lage Duitse lonen aanwijzen als de oorzaak van de eurocrisis. Dit beleid zorgt er voor dat steeds meer mensen Europa verwerpen en promoot anti-Europese nationalistische partijen”, zegt Bernard Thibault van de Franse vakbond CGT.

De Duitse vakbonden hebben oren naar de kritiek op het beleid van bondskanselier Merkel. “Duitsland is een model van economisch succes maar men kijkt nooit naar de duistere keerzijde: toenemende armoede en sociale uitsluiting. Heel veel werknemers steunen onze campagne voor een minimumloon en gelijk loon voor gelijk werk. Merkel moet leren dat een minimumloon belangrijk is. Zij moet niet altijd de schoolmeester van Europa spelen”, zegt Annelie Buntenbach van de Duitse vakbond DGB.

Op 29 februari gaan de vakbonden overal in Europa actie voeren. “Wij blijven mobiliseren tot er aandacht komt voor onze oplossingen: een grotere rol voor de Europese Centrale Bank, euro-obligaties en een financiële transactietaks. De opbrengst daarvan moet dienen voor duurzame investeringen die voor een relance kunnen zorgen”, aldus Bernadette Ségol, secretaris-generaal van het Europees Vakverbond.

take down
the paywall
steun ons nu!