Een antwoord aan minister Van Quickenborne over ‘met vuur spelen’
Opinie, Nieuws, Economie, Politiek, België, Pensioenen, Vermogensbelasting, Werkgevers, Fiscale fraude, Electrabel, Rechtvaardige fiscaliteit, Rechtvaardige belastingen, Vincent Van Quickenborne, Kosten van staking, Vergrijzingskosten, Megawinsten, Guido Deckers - Guido Deckers

Een antwoord aan minister Van Quickenborne over ‘met vuur spelen’

Na de uitspraak van Pieter Timmermans (VBO) dat de vakbonden met vuur spelen, sluit Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zich hierbij aan. De minister van Pensioenen wijst erop dat een staking handenvol geld kost. Guido Deckers, nationaal propagandist voor een rechtvaardige fiscaliteit, verzet zich tegen deze eenzijdige kijk en vraagt zich af hoeveel de fiscale fraude dan wel kost.

maandag 23 januari 2012 17:25
Spread the love

“Op het idee dat we langer moeten werken, kunnen we echt niet terugkomen”, zegt minister Vincent Van Quickenborne in De Standaard van 23 januari 2012. Hij rekent voor hoezeer een pensioenhervorming nodig is. “Tegen 2016 zal er 0,8 procent van het BBP (nvdr: bruto binnenlands product) aan vergrijzingskosten bijkomen. Dat is drie miljard euro. Tegen 2030 gaat het over 3,4 procent of bijna 13 miljard.”

Laat je niet te veel schrik aanpraten

Ik raad Vincent Van Quickenborne het Pensioenspook te lezen van Gilbert De Swert. In het boek kan je lezen dat die 13 miljard euro niet in een keer moeten worden opgebracht. Van nu tot 2030 is het gemiddeld 650 miljoen euro per jaar. Je leest het goed, zo weinig is het!

“Een staking zal ons land handenvol geld kosten, investeerders afschrikken en ons sociaal stelsel schaden”, zegt Van Quickenborne in De Morgen van 23 januari 2012

Maar wat kost ons de fiscale fraude dan wel? Doordat het bankgeheim nog niet volledig is afgeschaft en er nog steeds geen vermogenskadaster is, wordt het de fiscus moeilijk gemaakt om fraude op te sporen. Volgens de Oostenrijkse professor Friedrich Scheider loopt de Belgische staat door de fiscale fraude 20 à 25 miljard euro aan ontvangsten mis.

En wat kost het ons land jaarlijks dat grote bedrijven geen tot weinig belastingen betalen? Trends Top berekende dat de bedrijven met meer dan 10 miljoen euro winst gemiddeld belast werden in 2010 tegen een tarief van 5,71 procent op een totale winst van 57,6 miljard euro. Het normale tarief is 33,99 procent.

Om concurrentieel te zijn met het buitenland, hoort men al eens in werkgeverskringen, dat een tarief van 20 procent beter zou zijn. Wel, stel dat we dat alleen al voor deze bedrijven zouden doen, dan is de winst voor de overheid 11,5 miljard euro. Was de regering dit bedrag niet aan het zoeken?

Wat kost het ons land jaarlijks aan inkomsten doordat er geen vermogensbelasting bestaat? Een progressieve vermogensbelasting invoeren met een vrijstelling van 1,5 miljoen euro brengt 8 miljard euro op.

En waarom wordt Electrabel niet gedwongen meer bij te dragen? Op haar megawinsten wordt enkel een bijdrage gevraagd van 500 miljoen euro. Dit terwijl ze te hoge prijzen aanrekent aan bedrijven en consumenten! Dit terwijl ze op haar totale winst van 5,3 miljard euro, die ze de laatste vijf jaar heeft behaald, nauwelijks 2,32 procent belastingen betaalt!

Dit terwijl ze overwinsten heeft gemaakt, omdat ze indertijd als Belgisch overheidsbedrijf de toestemming heeft gekregen om haar kerncentrales versneld af te schrijven. Deze overwinsten, gemaakt door de hoge prijzen die Electrabel aanrekent, volledig afromen, is dan ook niet meer dan normaal. De opbrengst voor de overheid: 1,8 miljard euro!

Besluit: de kostprijs van een staking is te verwaarlozen tegenover de inkomsten die door het verkeerde beleid dat deze regering voert, worden mislopen.

Guido Deckers

Guido Deckers is nationaal propagandist voor een rechtvaardige fiscaliteit.

take down
the paywall
steun ons nu!