Nieuws, Wereld -

VN verwachten miljardste toerist in 2012

NEW YORK — De Verenigde Naties, die in oktober stilstonden bij de geboorte van de zeven miljoenste baby, verwachten in 2012 de aankomst van de miljardste toerist - misschien in Europa, de Verenigde Staten, Latijns-Amerika of Azië.

zondag 22 januari 2012 14:13
Spread the love

Volgens de laatste statistieken van de Wereld Toerisme Organisatie van de Verenigde Naties (Unwto), steeg het aantal toeristische aankomsten van 674 miljoen in 2000 tot 939 miljoen in 2010 en 980 miljoen in 2011.

Naar verwachting zal de groei – in iets lager tempo – aanhouden in 2012. De mijlpaal van een miljard internationale aankomsten kan dan bereikt worden in november of december van dit jaar.

Lakshman Ratnapala, ceo van de Pacific Travel Organisation (PATA), zegt dat het wereldwijde toerisme al een halve eeuw aan een opwaartse trend bezig is.

“De reisindustrie is erg veerkrachtig en kan veel uitdagingen aan”, zegt hij. “En reizen is, anders dan vroeger, geen privilege meer. Ik verwacht dan ook dat het toerisme in 2012 zal blijven groeien, zij het iets minder dan vorig jaar.”

Economische crisis

Secretaris-generaal Taleb Rifai van de Unwto wijst erop dat het wereldwijde toerisme ondanks de economische crisis in 2011 opnieuw een record heeft gebroken. De sector is direct verantwoordelijk voor 5 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product (bbp), 6 procent van de totale export en biedt werk aan één op twaalf mensen, zowel in gevorderde als in opkomende economieën. “Dat zijn bemoedigende resultaten”, zegt Rifai. “Zeker in een tijd waarin we groei moeten stimuleren.”

Het aantal toeristen nam in Europa het sterkst toe, met 6 procent. Daarna volgde Latijns-Amerika met een groei van 1 procent.

In de top 10 van toeristenbestemmingen deden vooral de Verenigde Staten (met 10 procent meer aankomsten), Spanje (plus 9 procent), Hong Kong (China) (plus 25 procent) en Groot-Brittannië (plus 7 procent) het goed.

Vooral Chinezen, Russen, Brazilianen en Indiërs gaven vorig jaar meer uit aan reizen.

Politieke onrust

Vorig jaar kwamen 503 miljoen toeristen naar Europa. “Hoe het wereldwijde toerisme zich ontwikkelt, hangt samen met verschillende variabelen, zoals de wereldeconomie, politieke onrust, regionale conflicten, de olie- en voedselprijzen, natuurrampen, demografische trends en marketing”, zegt Ratnapala.

Als de politieke situatie in bepaalde landen onstabiel wordt, kiezen reizigers vaak voor een andere bestemming. Wordt reizen duurder, dan kiezen ze voor minder dure bestemmingen,  kortere vakanties of ze blijven dichter bij huis”, zegt hij.

Dat is terug te zien in de statistieken. Het Midden-Oosten, dat vorig jaar in verschillende landen te maken kreeg met opstanden, moest het met zo’n 5 miljoen toeristen minder doen. Een deel van die toeristen koos voor Europese bestemmingen.

Opkomende economieën zoals Brazilië, Rusland, India en China zullen de groei van het wereldwijde toerisme in de komende jaren aanzwengelen, verwacht Ratnapala. In de Golfregio verwacht hij minder toerisme, als gevolg van de voortdurende instabiliteit.

take down
the paywall
steun ons nu!