Occupy Antwerp: over GAS-boetes, leegstaande huizen, lijders en paraplu’s
Antwerpen, Actie, Groenplaats, Volksvergadering, Sint-Andriesplaats, Occupy Antwerp, GAS-boetes, Woonhaven, 21/01/20 -

Occupy Antwerp: over GAS-boetes, leegstaande huizen, lijders en paraplu’s

zondag 22 januari 2012 16:17
Spread the love

Antwerpen 21/01/2012, Groenplaats. Occupy Antwerp verzamelde naar goede gewoonte om 14u op de Groenplaats. In de verte wat politie die er al even ontspannen bijstond als de occupiers zelf. Strakke planning vandaag, want er werd opgeroepen om een wandelingetje naar de Sint-Andriesplaats te maken.

Toch moest er eerst even een volksvergadering gehouden worden, want de afgelopen week werden enkele occupiers vergast op een boete: de gemeentelijke administratieve sanctie, in de volksmond ook wel een GAS-boete genoemd. En niet eentje, maar wel liefst twee per persoon, à rato van 150€ per stuk. De reden? Men wordt beticht van het organiseren van illegale bijeenkomsten op het plein, die publieke overlast veroorzaken. De bewijzen? Men zou in oktober 2 maal het plein zijn opgewandeld met kleurstiften en karton, met die kleurstiften en karton heeft men dan bordjes met tekst gemaakt, die bordjes werden aan de sokkel van Rubens bevestigd, en op het einde van beide volksvergaderingen werden die er weer netjes afgehaald, alsook alle andere vuil werd proper opgeruimd. En voilà dames en heren! Publieke overlast!

Nu ja. De occupiers waren niet de enigen die met een GAS-boete verrast werden afgelopen week, Geneeskunde Voor Het Volk kreeg er ook eentje, omdat ze gratis griepvaccins wilden uitdelen op de Grote Markt. Pleinen zijn tegenwoordig niet langer de plaats om bijeen te komen, om mensen te helpen, en om van mening te wisselen. Da mag nie.

Daarover ging het dus tijdens de volksvergadering van vandaag, dat dit niet kan, het beknotten van vrije meningsuiting. En dat men daar moet tegenin gaan, hoogdringend, voor het nog erger wordt en we allemaal met een badge moeten gaan rondlopen waarop staat:’ik ben staatsgevaarlijk, want ik wil een betere wereld’.

Ondertussen stond er zo’n 30 man in een cirkel, en werd de vergadering afgerond. Iedereen bevestigde een feloranje band rond zijn of haar arm, met het opschrift ‘lijder’ (en dus niet ‘leider’, want er zijn geen leiders, Occupy Antwerp pleit voor directe democratie), en men begon te wandelen richting Nationalestraat. De politie liep mee, en was heel vriendelijk en communicatief, en gaf zowaar toe dat ze het onderhand wel stikbeu waren om de occupiers de hele tijd in het oog te houden, dat ze wel belangrijkere dingen te doen hadden, en dat OA vanaf volgende week geen begeleiding meer zou krijgen, zolang men maar in dialoog zou blijven. De politie is ook 99%.

Het thema van vandaag was ‘armoede en leegstaande huizen’, en de wandeling leidde de occupiers ondermeer langs de Sint-Andriesplaats, de Rijkswachtkazerne en een aantal panden verderop, die een tijdje geleden nog kraakpanden waren en aan heel wat mensen een onderdak bezorgden. Waar die mensen nu zijn is een vraagteken, want de kraakpanden werden ontmanteld en iedereen werd op straat gezet. Eén van de occupiers gaf daar meer uitleg over. Ook werd er in debat gegaan met de officiële woordvoerder van Woonhaven die ons opwachtte in een van de panden. En dit alles in de gietende regen onder een resem felgekleurde paraplu’s vol met slogans zodat voorbijgangers meteen wisten wat er aan de hand was. “Bestrijd de armoede, niet de armen”.

De wandeling werd afgerond met het Occupy-lied in de Nationalestraat, zodat de mensen die daar ondertussen in de file stonden wat entertainment en nuttige informatie kregen, OA en politie namen afscheid van elkaar, en zo kwam een heel geslaagde occupy-zaterdag tot een goed einde.

Volgende week is er geen volksvergadering, want het is Winterfeest op het De Coninckplein (jaja), met informatie rond Axion Tegen Dexia, en muziek van oa Equinox, The Peacekeeper en Lady Angelina. En dat mag zomaar van A stad!

Tekst: Sarah Wagemans / Foto’s: Femke Denkens

Je kan Occupy Antwerp volgen op http://www.facebook.com/OccupyAntwerp.

Meer info over Axion Tegen Dexia vind je hier: http://www.facebook.com/pages/Niet-Met-Ons-Geld/224043471010235

En het Winterfeest vind je hier: http://www.facebook.com/events/227369617346119/

take down
the paywall
steun ons nu!