Privatisering, Nucleair, Energie, Japan, Liberalisering -

Het wereldwijde liberalisme in al zijn glorie

zondag 22 januari 2012 13:15
Spread the love

Tokyo Electric Power (Tepco), de exploitant van de gehavende kerncentrale in Fukushima zit sinds de ramp van 11 maart in grote problemen. Gisteren, niet toevallig op een zaterdag, horen we dat het dan ook voor een periode van tenminste 10 jaar genationaliseerd dient te worden.

Het fonds dat door de Japanse regering is opgericht om de gevolgen van het nucleaire ongeluk veroorzaakt door een aardbeving en een tsunami te beheren, moet 1000 miljard yen (10,3 miljard euro) investeren in de groep. Daardoor komt het onder de controle van de overheid.

Daar gaan we weer: “De regering”… “moet 1000 miljard yen (10,3 miljard euro) investeren in de groep”.

Waarom koopt de staat dit bedrijf niet op voor 1 symbolische yen?
Natuurlijk in de huidige context, zien de aandeelhouders hun aandelen verwateren, maar ze blijven wel aandeelhouder, waardoor ze toch nog enigszins invloed kunnen uitoefenen. Al was het maar om er binnen 10 jaar, op het moment van de herprivatisering op de eerste rij te zitten wanneer hun aandelen zullen ont-verwateren.

Het is een al lange tijd goed ingestudeerd liedje.

We nationaliseren de verliezen gedurende 10 jaar, de bevolking betaalt de aangerichte brokken waarna het niet uitgesloten is om, eens de schade geleden is, de productiefste loten ervan weer te privatiseren aan een vriendenprijsje.

Wanneer we het hebben over “de schade is geleden” denken we natuurlijk aan de oprichting van een ‘bad bank’ die nog tientallen jaren daarna de verwerking van het afval en het onderhoud van de verontreinigde locaties voor haar rekening zal nemen. De privé zal de winstgevende brokken eruit pikken.

Kortom, zoals steeds, het wereldwijde liberalisme in al zijn glorie!

take down
the paywall
steun ons nu!